Middagstips for hele uken
Middagstips
Trenger du tips til middag? Her er våre beste middagstips for både hverdag og helg. Enten du trenger at det går litt fort, eller har god tid til å kose deg med matlagingen!
Ukemeny
Mandag
Kjøttboller med rotgrønnsaker
Små, saftige kjøttboller er en familiefavoritt, og her serverer vi dem med herlig tradisjonelt følge. Stuede rotgrønnsaker er enkle å lage og passer til nesten alt.
- 400 g kjøttdeig av svin
- 0.5 stk. løk
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 2 ss margarin
- 800 g frossen lapskausblanding
- 2 ss hvetemel
- 1 bunt frisk kruspersille
- 5 dl melk
- 1 ts salt
- 2 ss margarin
Tirsdag
Tandoorilaks med agurkdressing
Laks med tandoorikrydder løfter fiskemiddagen til en nytt nivå! Krydret og god fisk sammen med frisk og syrlig agurkdressing. Server med byggryn eller couscous, og gjerne en agurksalat til. Perfekt som hverdagsrett eller som en enkel middag når du skal ha gjester.
- 0.5 stk. agurk
- 0.25 ts salt
- 2 dl crème fraîche orginal, 35 %
- 0.5 ts kvernet pepper
- 600 g laksefilet
- 2 ss tandoorikrydder
- 2 dl byggryn
- 0.5 ts salt
- 6 dl hønsebuljong (utblandet)
Onsdag
Kyllingform med orzo
De små risformede pastakornene som kalles orzo eller risoni er populære i gryter, supper og ovnsretter i Hellas. Vi har laget en alt-i-ett-rett med saftig lårfilet av kylling, fiks ferdig på en halv time.
- 2.5 dl risoni (orzo)
- 600 g kylling lårfilet
- 1 ts tørket oregano
- 0.5 ts røkt paprikapulver
- 0.25 ts chiliflakes
- 0.5 ts kvernet pepper
- 2 ss olivenolje
- 3 båt hvitløk
- 250 g cherrytomat
- 5 dl kyllingbuljong (utblandet)
- 50 g kalamataoliven
- 150 g fetaost
- 2 ss frisk basilikum
Torsdag
Lettsaltet torsk med grønnkål og byggris
Når du trenger snarlaget mat kan denne retten med grønnkål, byggris og et lite dryss grovhakkede mandler være midt i blinken. På kort tid har du altså mat som er smakfull som bare rakkern.
- 200 g byggris
- 100 g mandler
- 800 g lettsaltet torsk
- 200 g grønnkål
- 3 ss olivenolje
- 0.5 stk. sitron
Fredag
Falafel
Falafel er vegetarboller eller flate kaker laget av moste kikerter. Falafler er vegetarmat med opprinnelse fra Midtøsten.
- 500 g tørkede kikerter
- 1 stk. sitron
- 4 ss frisk koriander
- 4 ss bladpersille
- 1 stk. egg
- 3 båt hvitløk
- 2 ts malt spisskummen
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts kvernet pepper
- 3 dl yoghurt naturell
- 1 stk. agurk
- 1 stk. grønn chili
- 1 ts salt
- 2 stk. vårløk
Lørdag
Pulled lamb med tilbehør
Er du glad i "pulled pork"? Da må du prøve denne - "Pulled lamb" lagd av lammelår! Lammesteken er marinert i en deilig, krydret yoghurtdressing, og etter langtidssteking i ovnen serveres det saftige lammekjøttet med yoghurtlefser, en frisk tomatsalat og tahinidressing.
- 1 stk. lammelår
- 1 stk. løk
- 1 ss malt spisskummen
- 1 ss malt koriander
- 2 ts paprikapulver
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts malt allehånde
- 1 ts malt kanel
- 1 ss hvitløkspulver
- 0.5 ts kajennepepper
- 2 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 3 ss olivenolje
- 2 ss rødvinseddik
- 4 ss gresk yoghurt
- 1 glass tahini
- 1.5 dl vann
- 0.5 stk. sitron
- 2 båt hvitløk
- 6 dl gresk yoghurt
- 6 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 6 stk. plommetomat
- 1 stk. agurk
- 1 stk. løk
- 250 g cherrytomat
- 1 pk bladpersille
- 2 ss olivenolje
- 1 stk. granateple
- 0.5 stk. sitron
Søndag
Sosekjøtt
Sosekjøtt, som noen steder også blir kalt kjøtt i mørke, er en kraftig og smakfull gryte med bog eller høyrygg av storfe. Server den tradisjonsrike kjøttgryten med kokte eller saltbakte poteter, smørdampet kål og selvfølgelig rørte tyttebær.
- 1 kg bog av storfe uten ben
- 2 stk. løk
- 2 ss smør
- 1 ss nøytral olje
- 4 ss smør
- 5 ss hvetemel
- 1 l kjøttkraft
- 1 stk. laurbærblad
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 1 spisskål
- 1 ss smør
- 1.5 dl kremfløte
- 40 g frisk gressløk
- 600 g mandelpotet
Dessert
Saftig appelsinkake
Dette er en supersaftig og frisk appelsinkake som smaker deilig til kaffen. Kaken er også fin å ha med seg i tursekken på fjellet i påsken.
- 300 g smør
- 3 dl sukker
- 5 stk. egg
- 1 stk. appelsin
- 0.75 dl appelsinjuice
- 1.5 ts bakepulver
- 6 dl hvetemel
- 2 stk. appelsin
- 300 g melis
- 2 stk. eggehvite
- 1 stk. appelsin
Restetips
Yoghurtlefser med revet lam
Tynne lefser med bare tre ingredienser, stekt på takke eller i stekepanne og toppet med revet lammekjøtt og auberginedip - en nydelig rett full av spennende smaker. Har du rester av for eksempel lammestek, er dette en super rett å lage!
- 3 dl gresk yoghurt
- 3 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 2 stk. ferdig stekt lammeskank
- 0.5 stk. rødløk
- 2 stk. grønn paprika
- 2 stilk bladpersille
- 0.5 stk. granateple
- 160 g auberginedip
Lag din egen ukeplan!
Legg oppskrifter i kalenderen og spar din egen ukeplan til senere!
Fredagsmiddag
Middagen du gleder deg til gjennom uka, enten den nytes i sofaen, med gjester eller når ungene har lagt seg!
Digge burgere
Lørdagsmiddag
Middagene du lager med god tid, god matlyst og helgero!
Middagsfavoritter fra andre land
Lag høstens gode gryter
Middag med rene råvarer
Middager med ekstra fiber
Koteletter til middag
Middager i form
Middager med kjøttdeig
Sunn middag til helgen
Indiske gryter og supper
Indiske klassikere og nye indisk-inspirerte favoritter!
Hva har du i kjøleskapet?
Ikke kast mat! Se hva du kan lage av matvarene du har!
Bruk høstens råvarer
Middager for én
Søndagsmiddag
Oppskriftene du trenger når familien skal samles rundt bordet, og du har tid til å nyte både matlagingen og maten.







