Middagstips for hele uken
Middagstips
Trenger du tips til middag? Her er våre beste middagstips for både hverdag og helg. Enten du trenger at det går litt fort, eller har god tid til å kose deg med matlagingen!
Ukemeny
Mandag
Croque monsieur
Fransk gourmet ostesmørbrød, fylt med bechamelsaus, skinke og vellagret ost. Det er lite som slår dette. Croque monsieur er broren til Croque madame, som er den samme retten, men toppet med et stekt egg.
- 1 ss smør
- 1 ss hvetemel
- 2 dl melk
- 0.25 ts salt
- 0.25 ts kvernet pepper
- 0.25 ts malt muskat
- 1 ts grov sennep
- 4 skive brød
- 4 skive røkt skinke
- 100 g vellagret ost
- 2 ss smør
- 1 ss bladpersille
Tirsdag
PAD THAI - stekte nudler med svinekjøtt
Pad thai - en av Thailands nasjonalretter, og kanskje en av de mest kjente rettene fra Smilets land? Vår pad thai er laget med strimlet svinekjøtt, risnudler og klassiske thailandske smaker.
- 300 g risnudler
- 2 ss fiskesaus (asiatisk)
- 2 ss tamarindsaus
- 1 ss sukker
- 1 ss østerssaus (oyster sauce)
- 1 ts chilipulver
- 1 ss rødløk
- 1 båt hvitløk
- 4 ss tofu/ soyapudding
- 3 stk. vårløk
- 300 g renskåret svinekjøtt i strimler
- 3 ss soyaolje
- 2 dl bønnespirer
- 3 ss peanøtter
Onsdag
Lettsaltet torsk med bacon
Lettsaltet torsk vekker til live gode barndomsminner for mange. Sammen med hjemmelaget potetmos, stekt bacon og gulrøtter, er dette norsk tradisjonskost på sitt beste. Lettsaltet torsk vekker til live gode barndomsminner for mange. Sammen med hjemmelaget potetmos, stekt bacon og gulrøtter, er dette norsk tradisjonskost på sitt beste.
- 1 kg potet
- 1 ss smør
- 2 dl melk
- 1 ts salt
- 0.5 ts kvernet pepper
- 250 g bacon
- 200 g gulrot
- 1 ss smør
- 800 g lettsaltet torsk
Torsdag
Bidos
Bidos er tradisjonell samisk festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Denne oppskriften er blottet for jåleri, og full av smak.
- 500 g reinsdyrstek
- 2 ss smør
- 7 dl reinsdyrkraft
- 3 dl vann
- 3 ss hvetemel
- 4 stk. potet
- 2 stk. gulrot
- 1 stk. løk
- 4 dråpe sukkerkulør
Fredag
Nigiri med laks
Nigiri sushi er en oval risbit, toppet med tynnskåret fisk. Norsk laks er en favoritt til sushi verden over, og smaker fantastisk! Server gjerne med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.
- 1 dl riseddik
- 4 ss sukker
- 2 ts salt
- 500 g sushiris
- 750 g vann
- 400 g laksefilet
- 1 dl soyasaus
- 100 g syltet ingefær
- 4 ts wasabi
Lørdag
Linseragu
Linseragu er et utmerket alternativ til poteter som tilbehør til kjøtt og fisk, og ypperlig som en selvstendig vegetarisk rett. Puy-linser har lenger koketid enn andre grønne linser, men det er vel verd tiden det tar for å la de gode smakene utvikle se Linseragu er et utmerket alternativ til poteter som tilbehør til kjøtt og fisk, og ypperlig som en selvstendig vegetarisk rett. Puy-linser har lenger koketid enn andre grønne linser, men det er vel verd tiden det tar for å la de gode smakene utvikle seg ordentlig sammen.
- 2 ss nøytral olje
- 2 stk. gulrot
- 2 stk. løk
- 2 båt hvitløk
- 2.5 dl puylinser
- 1.5 dl hvitvin
- 0.5 l grønnsakbuljong (utblandet)
- 1 boks hermetiske tomater
- 1 stk. laurbærblad
- 1 kvist frisk timian
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 2 ss frisk basilikum
Søndag
Kyllingfilet i form
En hverdagshelt! Denne kyllingformen med smak av karri er en sikker vinner på middagsbordet for både store og små. Og det beste er at den nærmest lager seg selv. Serveres med byggryn og salat.
- 4 stk. kyllingfilet
- 1 ss margarin
- 1 stk. løk
- 1 stk. rød paprika
- 3 dl kremfløte
- 1 dl ketchup
- 2 ts karri
- 1 ts eddik, 7 %
- 200 g byggryn
- 65 g blandet babybladsalat
Dessert
Verdens beste vafler
Vaflene fra Sjømannskirken i København er flere ganger blitt kåret til verdens beste. Når du har smakt dem, forstår du hvorfor.
- 2 stk. egg
- 2 dl sukker
- 2 dl skummet kulturmelk
- 1.5 dl melk
- 350 g hvetemel
- 0.5 ts malt kardemomme
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts bakepulver
- 1 dl vann
- 125 g smør
- 0.5 ts natron
Restetips
Plukkfisk
Plukkfisk er en flott måte å bruke opp rester av kokt fisk på. Dette er husmannskost med røtter i Hordaland, og varieres ut fra hvilken fisk du har tilgjengelig – både fersk, saltet og røkt fisk smaker nydelig i plukkfisk.
- 600 g lettsaltet torsk
- 400 g kokte poteter
- 2 stk. løk
- 1 stk. purre
- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 1 l melk
- 1 krm revet muskatnøtt
- 1 kvist frisk dill
Lag din egen ukeplan!
Legg oppskrifter i kalenderen og spar din egen ukeplan til senere!
Fredagsmiddag
Middagen du gleder deg til gjennom uka, enten den nytes i sofaen, med gjester eller når ungene har lagt seg!
Digge burgere
Lørdagsmiddag
Middagene du lager med god tid, god matlyst og helgero!
Middagsfavoritter fra andre land
Lag høstens gode gryter
Middag med rene råvarer
Middager med ekstra fiber
Koteletter til middag
Middager i form
Middager med kjøttdeig
Sunn middag til helgen
Indiske gryter og supper
Indiske klassikere og nye indisk-inspirerte favoritter!
Hva har du i kjøleskapet?
Ikke kast mat! Se hva du kan lage av matvarene du har!
Bruk høstens råvarer
Middager for én
Søndagsmiddag
Oppskriftene du trenger når familien skal samles rundt bordet, og du har tid til å nyte både matlagingen og maten.






