Middagstips for hele uken
Middagstips
Trenger du tips til middag? Her er våre beste middagstips for sunne, raske og gode måltider som passer både barn å voksne.
Ukemeny
Mandag
Vegisterkaker
Herlige, små kaker av ris, blomkål og havregryn - et supert alternativ til de som velger vegansk.
- 2 dl basmatiris
- 700 g blomkål
- 2 dl lettkokte havregryn
- 2 ts urtesalt
- 1.5 ts malt ingefær
- 1.5 ts revet muskatnøtt
- 1 ts salt
- 0.5 ts kvernet pepper
- 3 ss nøytral olje
Tirsdag
Julelaks
Rause, saftige laksekoteletter er enkelt å servere gjestene dine i jula. Prikken over i'en er agurksalat og hjemmelaget hollandaise, eller kanskje sandefjordsmør - og vil du spare tid kan sausen også kjøpes ferdig.
- 1.5 dl vann
- 1 dl sukker
- 0.5 dl eplecidereddik
- 1 ss sennepsfrø
- 1 stk. stjerneanis
- 1 stk. agurk
- 2 ss frisk dill
- 800 g mandelpotet
- 1 ss friske urter
- 1 ss smør
- 4 stk. laksekotelett
- 1 ts salt
- 0.5 ts kvernet pepper
- 2 ss smør
- 2 dl vann
- 30 g løk
- 1 ss eddik, 7 %
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts hel pepper
- 1 stk. laurbærblad
- 2 stk. eggeplomme
- 200 g smør
- 1 ss sitronsaft
- 12 stk. brokkolini
Onsdag
Gyros med ribbe
Har du rester av ribbe - er du heldig! Da kan du lage den greske favoritten Gyros med tzatziki og fetaost. Lukk øynene, ta en bit og drøm deg bort til en gresk øy.
- 400 g stekt ribbe
- 1 stk. løk
- 2 båt hvitløk
- 0.5 ts tørket oregano
- 0.5 ts tørket rosmarin
- 0.5 dl nøytral olje
- 1 stk. rødløk
- 0.5 stk. sitron
- 200 g pommes frites
- 4 stk. pitabrød
- 6 ss tzatziki
- 0.5 stk. agurk
- 50 g fetaost
Torsdag
Reinsdyrstek med viltsaus
Reinsdyrstek er klassisk festmat for mange. Det møre, smakfulle kjøttet i følge med en fyldig viltsaus, tyttebær og grønnsaker tilfredsstiller alle behov for tradisjon og gir samtidig en følelse av eksklusivitet. Og så er det utrolig godt.
- 2 kg reinsdyrstek
- 1.5 ts salt
- 1.5 ts pepper
- 2 stk. gulrot
- 1 stk. løk
- 3 ss smør
- 3 dl vann
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 7 dl sjy/kraft
- 5 stk. einebær
- 1 beger crème fraîche orginal, 35 %
- 4 skive ekte geitost
- 200 g rosenkål
- 300 g frisk sjampinjong
- 1 ss smør
- 2 stk. sjalottløk
- 2 ss frisk persille
Fredag
Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus
Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun. Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.
- 1 stk. kalkun, ca. 6 kg
- 2 ss smør
- 0.5 stk. løk
- 0.5 stk. gulrot
- 0.25 stk. sellerirot
- 2 stilk frisk kruspersille
- 1 stk. laurbærblad
- 6 stk. hel pepper
- 3 ss smør
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 200 g brød
- 100 g pinjekjerner
- 100 g pistasjnøtter
- 100 g pecannøtter
- 300 g svisker
- 4 ss smør
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 2 ss frisk kruspersille
- 1.5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
- 4 ss hvetemel
- 2 dl kremfløte
- 2 ss ripsgelé
- 4 ss soyasaus
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 3 dråpe sukkerkulør
Lørdag
Lapskaus med pinnekjøtt
Har du rester av pinnekjøtt fra en av julens mange selskaper? Lag en deilig, varmende lapskaus og bruk opp pinnekjøttrestene.
- 300 g pinnekjøtt
- 8 stk. potet
- 2 stk. gulrot
- 2 skive kålrot
- 1 stk. persillerot
- 0.5 stk. løk
- 8 dl vann
- 2 stk. kjøttbuljongterning
Søndag
Bacalao
Det finnes en mengde oppskrifter på Bacalao rundt om i verden og i Portugal skryter de av at de har en oppskrift for hver dag i året. Her i Norge er versjonen med potet og tomat den mest populære. Lett å lage og perfekt mat for festlige anledninger.
- 1 kg klippfisk
- 1 kg potet
- 350 g løk
- 4 båt hvitløk
- 2 dl olivenolje
- 3 boks hermetiske tomater
- 4 stk. laurbærblad
- 2 stk. rød chili
- 100 g oliven
- 2 ss bladpersille
Dessert
Karamellpudding
Karamellpudding er kanskje Norges mest populære dessert. Og det er ikke så rart – når den fløyelsmyke, deilige desserten kommer på bordet bringer den frem mange gode minner for alle og enhver. Populært dessert til jul, men også resten av året.
- 2 dl sukker
- 3 dl kremfløte
- 1 stk. vaniljestang
- 6 dl melk
- 5 ss sukker
- 8 stk. egg
For barna
Panna cotta
Panna cotta er en italiensk dessert basert på fløte og vanilje. Desserten er lett å tilberede og smaker veldig godt. Server den med deilige friske bær. Den må stå kaldt i kjøleskapet i minst tre timer for å stivne. Bruk glass eller former til å ha puddingene i. Lager du seks porsjoner, trenger du seks glass.
Lag din egen ukeplan!
Legg oppskrifter i kalenderen og spar din egen ukeplan til senere!
Lag høstens gode gryter
Hva har du i kjøleskapet?
Ikke kast mat! Se hva du kan lage av matvarene du har!





