Reinsdyrstek med viltsaus

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Reinsdyrstek er en klar vinner i mange hjem. Det er noe eksklusivt over dette, og det blir litt festmiddag-stemning, selv om du serverer steken en helt vanlig søndag. Prøv og nyt!

Ingredienser

  • 2 kg reinsdyrstek
  • 112 ts salt
  • 112 ts pepper
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 712 dl vann

Viltsaus:

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 7 dl sjy/kraft eller buljong
  • 5 stk knuste einebær
  • 1 beger crème fraîche orginal, 35 %
  • 4 skive ekte geitost eller 1 ss rørte tyttebær

  • 200 g rosenkål
  • 300 g frisk sjampinjong
  • 1 ss margarin til steking
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 ss hakket frisk persille

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovn til 125°C.

2. Gni inn steken med krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Legg steken i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver, tilsett vann og sett langpannen i stekeovnen. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse. Når steketermometeret viser ca. 60°C har steken en rosa snittflate, ved ca. 75°C er den grå. La steken hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

3. Sil av stekesjyen. Brun smør og mel og spe med sjy. Ha i einebær og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett crème fraîche og geitost, og smak til med salt og pepper.

4. Del rosenkål i to og kok dem såvidt møre i en liten kjele med lettsaltet vann, ca. 3 minutter.

5. Skjær sopp i båter og stek den i en varm stekepanne med margarin til de har fått en gyllen, fin farge. Tilsett hakket sjalottløk og bladpersille, og surr til løken er gyllen.  Smak til med salt og pepper.  

Server reinsdyrstek med stekt sopp, rosenkål og viltsaus. Kokte poteter og rørte tyttebær vsmaker også godt til.

Steken kan godt stekes dagen før og skjæres i skiver når den er kald. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm opp på 125 °C i ca. 20 minutter.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.