Stykningsdeler av lammekjøtt

Her er en oversikt over hvilke stykningsdeler som finnes på lam og litt om hva du kan bruke dem til.

Lammelår

Lammelår er mørt og saftig. Du kan steke det helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra godt oppskåret i biter til finere grytekjøtt og spyd. Det kan saltes til fenalår eller til lettsaltet lammelår.

 

Lammestek med ben

På en lammestek skal isbenet og den ytterste delen av benet på skanken være fjernet. Dette gjør steken lettere å skjære opp når den er stekt.

Steken skjæres på langs i tynne skiver.

 

Surret lammestek

Lammestek uten ben fås kjøpt ferdig surret  i nett. Den stekes på samme måte som vanlig lammestek. Fordelen med benfri lammestek er at den er lettere å skjære i pene skiver.

 

Lammelår i skiver

Skivene  kan stekes i stekepanne eller ovn som en stor kotelett. Skivene egner seg også som mindre biter til finere gryteretter og spyd. De egner seg veldig godt til marinering.

 

Lammeskank

Den nederste delen på lammelåret er full av god smak, men trenger litt lengre tilberedningstid for å bli mørt. Tilberedes i gryte, bakes i ovnen i leirgryte eller i form dekket med folie.

 

Lammekoteletter

Lammerygg som blir skåret i skiver blir til enkle eller doble lammekoteletter. Lammekoteletter tilberedes best i stekepannen og på grillen. Dette er fastfood for matglade mennesker.

 

Lammecarré


Ønsker du å imponere er lammecarré tingen. Råvaren er ”nyrestykket” (lammerygg med ribben på). Ryggbenet skal sages av, og kjøttet mellom ribbenene trimmes vekk. Kort tilberedningstid.

 

Lammefilet

Når kun det beste er godt nok. Lammefilet er oftest ytrefilèten. Indrefilet er veldig liten. Ytrefileten kan brukes med eller uten skinnsiden på. Strip opp skinnsiden med en skarp kniv og gi den et par minutter under grillen til slutt.

 

Lammeribbe

Den benholdige delen av lammesiden er ypperlig til ribbe. Best resultat får du om du damper den krydrede ribben under folie i ovnen før den grilles. Dette er spareribs for entusiaster.

 

Benfritt grytekjøtt

Dette er lammekjøtt uten ben og nesten uten fett, ofte fra lår eller bog. Ypperlig til finere gryteretter, panneretter, spyd og annet lammesnadder.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.