Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Storfe Bog

StorfeBog

Oksebog eller storfebog er rent kjøtt med forholdsvis mye bindevev, og regnes derfor som kokekjøtt. Kjøtt fra bog brukes også til pålegg, karboandedeig, kjøttdeig og pølseproduksjon.

Storfe bog utside

Storfe bog innside

Storfebog i skiver passer godt til retter som skal ha god kraft, for eksempel Kjøtt og suppe. Uten ben og godt mørnet kan den brukes til bogstek.

Tilberedning

Til kjøtt og suppe og andre retter med kokekjøtt skal oksebog trekke i vann/kraft på 85-90 °C i 2-2,5 timer til kjøttet er mørt.

Til lapskaus og andre gryteretter skal oksebog i terninger brunes raskt i varm panne, og deretter trekkes i vann/kraft i ca. 1 time til kjøttet er mørt.

Bogstek tilberedes på samme måte som annen oksestek. Det vil si at den stekes i ovn på 125 °C. 1,5 kg trenger ca.  2,5 times steketid. Steker som veier under 1,5 kg brunes i stekepanne før den sette i ovnen.

Beregning per person

Beregn ca. 200 g benfri oksebog eller 250 g oksebog med ben per person.

Alternative råvarer

Alternativt koke- og grytekjøtt er høyrygg, bryst og bibringe fra storfe, som er det vanligste kokekjøttet.

I stedet for bogstek kan man lage oksestek av mørnet høyrygg, rundstek eller flatbiff.


Aktuelle oppskrifter


Aktuelle artikler

  • Valg av magert kjøtt

  • Alt du kan lage med kokekjøtt

  • Koking av kjøtt

  • Norske slagere

  • Stek til livets store dager

  • Svigermor på middag?

  • Salt kjøtt


Nyttige artikler

  • Skandinavisk kjøttordbok

  • Oppdeling på ulike måter

  • Kniver til oppdeling av kjøtt

  • Norsk - Engelsk - Amerikansk kjøttordbok

version:11.21.1.12010, server:MP-PRD-WEB12 11.11.2024 09:10:43