Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kalkun Hel kalkun

KalkunHel kalkun

Kalkun finnes i vektklasser fra 4-12 kg, men 5-7 kg er mest vanlig.

Denne kan deles opp i

Hel kalkun

Hel kalkun med skinn inneholder 13,8 % fett. Vi spiser mest kalkun til jul og nyttår. De fleste blir solgt frossen, men av og til kan man også finne fersk kalkun. Steketiden avhenger av størrelsen på kalkunen. En bra grunnregel er ½ time per kilo kalkun. Kalkunkjøttet er svakt rosa ved 68 °C og når det får hvile noen minutter blir det perfekt, saftig og godt. Frosne kalkuner selges med en pose innmat fra kalkunen som er perfekt å koke en god kraft på.

Tilberedning

Pensle kalkunen med smeltet smør iblandet salt og pepper, og stek kalkunen i ovn i på 180 °C i 1/2 time per kilo. Pensle gjerne kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden for å få gyllen og fin farge på kalkunen. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den.

Kjernetemperatur ferdig tilberedt

Det kan være litt vanskelig å plassere et steketermometer helt riktig på en kalkun. Derfor er det en god pekepinn å beregne ½ time steketid per kilo kalkun, og stikke en spiss kniv inn ved lårfestet (hvor den er senest stekt) for å se om kraften som kommer ut er klar.

Svakt rosa ved 68 °C

Gjennomstekt ved 72 °C

Beregning per person

Beregn minst ½ kg kalkun per person. Det vil si at man bør ha en kalkun på minst 6 kilo til 12 personer.

Alternative råvarer

Skal du servere kalkun til mange kan det være lurt å steke én hel kalkun, og supplere med kalkunfilet. 


Hel kalkun kan deles opp i


Aktuelle oppskrifter


Aktuelle artikler

  • Tilberedning av kalkun

  • Kalkun: På kjøkkenet

  • Kalkun: I butikken

  • Oppdeling av kalkun

  • Real American Thanksgiving


Nyttige artikler

  • Skandinavisk kjøttordbok

  • Oppdeling på ulike måter

  • Kniver til oppdeling av kjøtt

  • Norsk - Engelsk - Amerikansk kjøttordbok

version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB12 27.04.2024 11:27:52