Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kniver til oppdeling av kjøtt

Kniver til oppdeling av kjøtt

Du trenger strengt tatt bare to kniver for å dele opp et helt slakt. I tillegg kan det være en god investering å kjøpe en fintagget sag, og et slipestål for å holde knivene skarpe.

Mange har en fetisj på dyre kniver, men for å dele opp et helt dyr trenger du faktisk ikke mer enn en såkalt pølsemakerkniv, også kalt utbeiningskniv, og en sorteringskniv.

Sorteringskniven brukes til å renskjære kjøttet. Kniven har et forholdsvis smalt og stødig knivblad med en skarp spiss. Den er 18-21 cm lang.

Det er ikke nødvendig med mye utstyr for å dele opp et dyr. Du trenger kun to kniver og en sag. En vanlig byggsag har for grove tagger, men det går fint å bruke en vanlig baufil om man ikke har en kjøttsag. Med tanke på hygiene og vask bør man unngå elektrisk.

En utbeiningskniv er både tynn og fleksibel, noe som gjør det enklere å komme til ved utbening på steder som ville være umulig for en vanlig kjøkkenkniv. Den er ca. 13-15 cm lang.

Det viktigste når du skal bene ut et lår eller dele opp et dyr, er at kniven er skarp. Dess skapere kniv, - dess mindre muskelkraft trenger du bruke. 

Oppbevaring av kniver

Den beste måten å oppbevare en god og skarp kniv på er enten å plassere den i en knivblokk eller å la den henge på en magnetlist. Et beskyttelseshylster på eggen kan også være lurt.

Ikke legg en god kniv løst i en skuff sammen med annet kjøkkenutstyr. Den blir fort sløvet av å dulte bort i andre kniver eller annet utstyr i stål eller annet hardt materiale hver gang du roter rundt for å finne noe. I tillegg gir det stor risiko for kuttskader. Husk også at kniver skal oppbevares tørt. Selv om det heter rustfritt stål, så ruster stålet ved langvarig fuktighet.

Bryning

De fleste kniver er både gode og skarpe som nye. Vil du beholde skarpheten er det viktig å vedlikeholde kniveggen med et bryne eller skjerpestål. Begge er vedlikeholdsverktøy som krever at du stryker kniven mot overflaten med den samme vinkelen som knivsliperen har slipt kniven med (den såkalte eggvinkelen).

Skal du investere i et bryne eller skjerpestål, så sats på typer med fine overflater. Det gjør at du beholder den fine, polerte kniveggen lenger. Grove typer setter sliperiss i kniveggen og gjør at det nesten blir som å bruke en sag når du skjærer. 

 Har du sløve kniver kan det være lurt å overlevere dem til en profesjonell knivsliper.

Rengjøring

Vask alltid en god kniv for hånd. Oppvaskmaskinen innebærer for brutal behandling både med tanke på trykket i selve vaskeprosessen og hvordan den tynne eggen fort blir liggende å gnisse mot harde gjenstander. 

Gi knivene du ønsker å holde skarpe en god gammeldags håndvask og pass på at de ikke blir liggende på benken eller nedi vaskevannet slik at de skubbes borti annet hardt materiale. Vaskemiddelet i seg selv kan forandre stålet i en negativ retning. Det gir også et belegg som gjør at stålet blir mer sprøtt og stivt. Ytterst ute på egget, mister det de fleksible egenskaper slik at det tynne stålet faller rette. Er du glad i kniven din, må du også vaske den med omhu. Steller du pent med kniven, blir kniven glad i deg. Det blir et kjærlighetsforhold mellom deg og kniven.

Kilde: Asbjørn Lundsvoll

Les mer om oppbevaring og stell av kniver på www.Gokniven.no 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB11 30.05.2024 08:49:43