Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Tri-tip/Cuvette/California steak

Oppdeling på ulike måter

Vi har i mange år hatt en annen oppdelingspraksis på kjøtt enn en del andre land vi sammenligner oss med. Likevel lar vi oss stadig oftere inspirere til å bli kjent med og ta i bruk nye og spennende stykningsdeler.

Tar du turen innom en kjøttvareforretning eller en dagligvarebutikk med godt utvalg i ferske kjøttvarer vil du kunne oppdage nye type biffer og stykningsdeler som du kanskje ikke har hørt om tidligere. Det kan for eksempel være dragebiff, culotte, eller California steak. Sistnevnte også kjent som tri-tip på det amerikanske kontinentet (se hovedbilde).

Ser vi en generasjon tilbake i tid hadde vi flere spesialforretninger enn vi har i dag. Utviklingen med færre, større og mer sentraliserte dagligvarebutikker, samtidig med en generell industriell utvikling førte til færre tradisjonelle slaktebutikker og mer forenklet oppstykking av kjøttslakt. En del av de glemte skattene er nå i ferd med å bli hentet frem fra glemselen, og stadig flere er interessert i å teste ut nye stykningsdeler eller spesialbestiller for eksempel brisket fordi de har tradisjon for å grille brisket i en smoker fra USA.

Nye biffer og steker

Culotte

Det er de møre stykningsdelene fra storfekjøtt som har fellesbetegnelsen biffkjøtt. Disse har tradisjonelt vært gradert etter mørhet og blitt delt inn i: Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte og flatbiff. Nå er utvalget i butikk i tillegg utvidet med flere mellomstore stykker med navn som: dragebiff, flat iron filet, flat iron steak, culotte og adduktor fra flatbiff.

Hver av stykkene tilberedes forskjellig og trenger ulik temperatur ved steking/grilling. I oppdelingsguiden for storfe finner du en veiledning for tilberedning for disse nye stykningsdelene.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB14 29.05.2024 20:07:46