Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Asiatisk biffsalat - serie trinn for trinn opplegging

Basisingredienser i det asiatiske kjøkken

Her får du en oversikt over basisingredienser du bør ha i skapet, for å enkelt kunne diske opp digge asiatiske retter, uten lang handleliste og høy sum på kassalappen hver gang. Vi forteller deg også hvordan du bruker dem - og hvorfor. 

Med de rette ingrediensene er det ikke vanskelig å lage digg, asiatisk mat på eget kjøkken. Enten du vil lage thai, kinesisk, japansk, vietnamesisk, eller en kombinasjon av flere kjøkken. En barriere for flere asiatiske oppskrifter, kan ofte være lange ingredienslister. Kanskje med ingredienser du er usikker på hvordan du bruker – eller hvorfor du bruker dem.

Her har vi laget en oversikt, eller se på det som en handleliste hvis du vil, over hva du trenger av basisvarer. Ta et raid i butikken, eller bruk oversikten til å bygge deg opp et sortiment over tid. Ferske ingredienser som hvitløk, sjalottløk, ingefær og chili er også essensielle i asiatisk matlaging, og har ofte god holdbarhet. Lager du asiatisk mat ofte, kan du med fordel kjøpe større kvantum av disse. Fersk ingefær og chili er også supert å fryse, og er faktisk lettere å rive når de er frosne. win-win!

Soyasaus

Soyasaus er kanskje den viktigste, og mest brukte, ingrediensen i asiatisk matlaging. Sausen er mørk i fagre, og bidrar med en rik, salt smak. Soyasaus er basert på soyabønner og hvete. Den brukes vanligvis i dipper, marinader eller i gryter, i alle slags asiatiske retter.

Vi skiller særlig mellom lys og mørk soya. Den lyse varianten er mest brukt, og mer allsidig som smaksforsterker. Mørk soya er mer modnet, og gjerne søt i smak og tykk i konsistens. Den brukes også til å sette farge på saus og suppe.

Gyoza med svinekjøtt

Oppskrifter med soyasaus:

Gyoza med svinekjøtt

Asiatisk biffsalat

Stekt ris med kimci

Fish sauce (fiskesaus)

Fish sauce er saus basert på ansjosekstakt, og er mest vanlig i retter fra Sørøst-Asia, som thailandske og vietnamesiske retter. Sausen har en litt skarp lukt, men det vil ikke kjennes i ferdig rett - om den brukes med måte, vel og merke. Smaken er ganske intens, og det skal derfor ikke store mengdene til for å gi en salt og god umami-smak, men uten den ville du kjent at det var noe som manglet. Bruk den i varme nudelretter, supper eller gryter.

Pad Thai - stekte nudler med svinekjøtt

Oppskrifter med fish sauce:

Pad thai - stekte nudler med svinekjøtt

Koreansk BBQ med kimchi

Koreansk eggerøre

Hoisin sauce (Hoisinsaus)

En tykkere, salt og nesten litt søtlig saus. Sausen er basert på soyabønner og stivelse, og smaksatt med rød chili og hvitløk. I tillegg er ofte eddik, kinesisk five spice-krydder og sukker tilsatt. Hoisinsaus brukes ofte i kinesiske og vietnamesiske retter, spesielt til marinade, dipper og som glaze til kjøtt, grønnsaker og nudler.  

Crispy duck

Oppskrifter med Hoisin sauce:

Vietnamesisk vårrull med ribbe

Crispy duck

Okonomiyaki

Oyster sauce (østerssaus)

En tykk, mørk brun saus basert på østersekstrakt, gjerne i kombinasjon med sukker, soyasaus, salt og tykningsmiddel. Østerssausen er helt essensiell i kinesiske retter, og brukes til å smaksette kjøtt og grønnsaker. Sausen brukes også som topping på retter, eller i ulike dipper.

Kylling chop suey

Oppskrifter med Oyster sauce:

Kinesiske vårruller

Kylling chop suey

Chiliglaze

Miso paste

Miso er fermentert soyabønnepasta, og finnes i flere varianter med ulik smaksstyrke. Hvit miso er mildest, og har en søtlig, litt salt smak. Miso brukes ofte til å marinere fisk og kjøtt, men har også blitt mer og mer vanlig å finne i suppe, dressinger og dipper. Selv i desserter kan vi nå finne miso i ingredienslisten. Den gode umamismaken passer spesielt godt til desserter som karamellpudding, créme brûlée og i karamellsaus.

Kyllingsuppe med nudler

Oppskrifter med Miso paste: 

Misomarinert skrei

Kyllingramen

Kyllingsuppe med nudler

Gochujang

Paste av fermentert chili, et must i koreansk matlaging. Gochujang har en rik, varm umamismak, og er allsidig i bruk. Brukes gjerne til kjøtt og grønnsaker, og ikke minst i ris- og nudelretter. Pasten kan tynnes ut og brukes til marinade og saus, eller du kan kjøpe gochujang i ferdig sausform.

Bo ssam med svinenakke

Oppskrifter med Gochujang:

Buddha bowl

Bo Ssam med svinenakke

Kimchi

Sesame oil (sesamolje)

Sesamolje er olje laget av ristede sesamfrø. Smaken er distinkt, nøtteaktig og aromatisk. Brukes gjerne i panneretter, som stekt ris, nudler eller gyoza, og bør tilsettes mot slutten av steketiden for å bevare mest mulig av smaken. Også i mange marinader og dipper er sesamolje essensielt for å få den autentiske, varme smaken. Sesamolje bør lagres i kjøleskapet etter åpning.

Kinesisk agurksalat

Oppskrifter med sesamolje:

Bibimbap med svinekjøtt

Asiatisk vårløksalat

Kinesisk agurksalat

Rice Vinegar (Riseddik)

Riseddik gir en lett syrlighet, og har en diskré farge. Den kan brukes i marinade, dipper eller dressing. Riseddik brukes også for å lage sushiris, eller shari, hjemme på eget kjøkken.

Koreansk BBQ

Oppskrifter med riseddik:

Ponzusaus

Koreansk pannekake - pajeon

Koreansk BBQ

Sriracha chili sauce

Sriracha er sterk og søt på samme tid, og sausen har fått fast plass på mange kjøkken. Den milde og gode smaken gjør sausen ekstremt allsidig. Den er laget av chili, eddik, hvitløk, sukker og salt. Selv om sausen har thailandsk opphav, er den vel så populær i andre asiatiske land - og i resten av verden. Kan brukes i alle retter du ønsker å tilføre litt ekstra spice og varme.

Oppskrift på hjemmelaget sriracha: Sriracha lager du enkelt selv! Fordelen med å lage chilisausen selv, er at du også får bestemme hvor sterk eller søt du vil ha den. 

GRILLEDE PIGWINGS MED ASIATISK KÅLSALAT

Oppskrifter med sriracha:

Sushi bake

Grillet scampi med maissalsa

Grillede pigwings med asiatisk kålsalat

Artikkel: Visste du dette om sriracha?

Kokosmelk

Kokosmelk brukes masse i thailandsk og vietnamesisk matlaging, som karriretter og gryter. Den gir også god fylde i suppe, sauser og desserter. Konsistensen er tykk, glatt og kremet, og smaken er søtlig og «tropisk». 

Tom Kha Gai med kyllingfilet

Oppskrifter med kokosmelk:

Tom kha gai med kyllingfilet

Asiatisk kyllingsuppe

Chicken korma

Peanøttsmør

Peanøttsaus, eller satay sauce, er en klassiker til mange asiatiske retter. Peanøttsaus kan brukes som dipp til vårruller, kyllingspyd eller sommerruller, eller som dressing i salater. En enkel peanøttsaus får du ved å blande peanøttsmør sammen med mangochutney, sriracha, hvitløk, vann og lime.

Nudelsalat med svinefilet

Oppskrifter med peanøttsmør:

Nudelsalat med svinefilet

Nøttesaus

Spicy couscoussalat

Topping til asiatisk mat

Toppingen setter prikken over i-en på mange retter, enten de bidrar med smak, crunch eller spice - eller alle! I likhet med sauser og paster, er det også noen toppinger med god holdbarhet som går igjen i det asiatiske kjøkken. Har du disse fire ingrediensene i skapet, kommer du aldri til å lage kjedelig asiatisk mat igjen:

  • Ristede sesamfrø
  • Tørket chiliflakes
  • Peanøtter
  • Chili crisp oil

Kuskjell med furikake og asiatisk dressing

Japansk furikake: Japansk krydderblanding, basert på sesamfrø, som brukes til å strø på ris, grønnsaker og fiskeretter, som en smaksforsterket med masse umami.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB11 15.06.2024 20:25:00