Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Ramen med ribbe

3 steg til autentisk ramen

Ramen - en favoritt i hele verden! Vi gir deg en kort introduksjon, som gjør det lettere å velge fra menyen, og som kan inspirere til å lage deilig, hjemmelaget ramen på eget kjøkken.

Slik lager du ramen

Den japanske nudelsuppen, først introdusert som enkel street food i Kina, har vokst til å bli en kulinarisk gourmet-hit verden over. Den populære nudelretten kan settes sammen på ulike måter, men består alltid av tre komponenter: kraft, nudler og topping. Hvilken kraft, nudelvariant og topping du velger, bestemmer hvilken ramenrett du får i skålen.

Norwegian fusion gif 3

1. Kraft

Kraften er for mange det som gjør ramen til en unik rett. Den skal være smaksrik og «comforting».

Det brukes ulike begreper for å beskrive «profilen» på kraften, som forteller noe om det er en lettere eller tyngre kraft:

Kotteri: En rik og fyldig kraft som er rik på smak. Kraften lages på svinebein, som gir en . Brukes blant annet i den populære Tonkotsu-ramen.

Assari: kraften er klar, lett og lys. Lages på bein av svin eller kylling, men kokes på lav varme for å beholde det klare utseende, og gjør kraften mindre fett. Smaksettes med shoyu (soyasaus) eller shio (salt).

Dobbel kraft: lages av to forskjellige krafter. For eksempel en kombinasjon av svin og kylling. Dette vil gi en kraftigere smak.

Smakstilsetninger i ramenkraft:

Det brukes forskjellige smakstilsetninger til å forme de ulike og unike profilene, i form av bitterhet, sødme, salt, spice og umami. De mest vanlige smakstilsetningene i kraften er:

Miso: Fermentert soyabønnepaste. Bidrar med sødme, salt og velsmakende toner.

Tare: Sjøgress, ofte i kombinasjon med miso, soyasaus og salt. I tillegg til å bidra med en salt sjøsmak, vil tare også styrke andre smaker.

Shio tare: Salt fra tang eller dashi. En solid smaksforsterker.

Dashi: Kraft trukket på kombu (tang) og katsuobushi (tørket bonitofisk i flak). Har en kraftig, men delikat fiskeaktig umami-smak.

Shōyu: Soyasaus. Smak av umami.

Mayu: Svart, eller «brent», hvitløksolje, brukes som tilsetning for å gi en lett bitter, men kompleks smak. Går godt sammen med kotteri-kraft.

Yuzu: En sitrusfrukt, kan minne om en blanding av sitron og mandarin. Bidrar med syrlighet, og gjør kraften lys og frisk. Tilsettes gjerne i lette assari-krafter.

2. Nudler

Ramennudler lages som regel av hvetemel, salt, vann og Kansui – som er en spesiell type alkalisk vann. Kansui er det som gir nudlene den unike smaken og teksturen.

Form og tykkelse på nudlene varierer etter hvilken type ramen du lager. De mest vanlige er:

Udon: Tykke og hvite i fargen. Konsistensen er myk og litt seig. Lages av mel og salt. Noen bruker også tapiokamel, i tillegg til hvetemel. Smaken er nøytral, men nudlene har evne til å trekke til seg masse smak fra mer smaksrike ingredienser og sauser.

Soba: Tynne og mørke i fargen. Lages som regel av bokhvete, eller en kombinasjon av bokhvete og hvetemel (kalles da Nagano soba). Smaken er søt og nøtteaktig. Konsistensen er fast, og kan serveres både varme og kalde.

3. Topping

Toppingen på ramen kan settes sammen av mange ulike elementer, og styres gjerne av distrikt og hvilken ramenvariant du velger.

Det mest populære tilbehøret til ramen er:

  • Ajitama eller Nitamago, som er soyasaus-marinert egg
  • Nori eller Wakame, som er tørket tang
  • Chashu, som er tynne skiver av svinekjøtt
  • Menma, som er fermentert bambusskudd
  • Aonegi, som er vårløk 

De fleste velger å bruke elementer av fett, nøtter eller frø, sitrus og noe spicy, for en best mulig smakskombinasjon.

Fett: her brukes gjerne dråper av smaksatt olje, som mayu (brent hvitløksolje), chiliolje eller sesamolje.

Nøtter/frø: Sesamfrø er noe av det enkleste du kan drysse over ramen, men hakkede peanøtter, cashewnøtter eller hasselnøtter er også populært i noen områder.

Sitrus: Limesaft brukes gjerne til å fremheve smakene.

Spice: Tørket chiliflakes drysses over retten for å gi mer hete.

Slik spiser du ramen

Ramen serveres i store, dype skåle, og spises med både spisepinner og dype skjeer. Skjeen holdes i venstre hånd, og brukes for å slurpe i deg suppen, men også for å støtte nudlene på spisepinnene på vei opp mot munnen.

Visste du at ramen serveres på ulike måter i forskjellige distrikter i Japan? Her får du en introduksjon til hva som kjenner igjen de ulike områdene.

Enkel kyllingramen

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11738, server:MP-PRD-WEB12 05.10.2024 12:29:00