Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bo ssam med svinenakke

Retter av svinekjøtt med asiatisk inspirasjon

Svinekjøtt er det desidert mest populære kjøttslaget i Øst-Asia. Elsket for sin anvendelighet, konsistens, smak og fettinnhold. Bli med på en smakfull svipptur innom noen av de mest populære landene!

Smak på maten

Alle som har vært på reise i Asia vet at de lokale matmarkedene et must for å oppleve den autentiske matkulturen. I land som Kina, Korea, Japan, Vietnam og Thailand står svinekjøtt for over halvparten av det totale kjøttforbruket per person. Svinekjøttet regnes her som mer appetittlig, renere og søtere i smaken enn annet kjøtt, og det er enkelt å tilberede og kombinere med andre smaker.

På lokale markeder kan vi som nysgjerrige turister komme tett på de ulike kulturene, og smake oss gjennom en uendelig rekke spennende, uvante, fargerike og fantastiske matretter. Slik oppdager vi stadig nye måter å tilberede og servere svinekjøtt og andre råvarer på, og på den måten har utallige nye retter funnet veien vestover til vår del av verden.

Koreanerne har en forkjærlighet for fermentert mat, og til nesten alle måltider står det en skål med kimchi, fermentert kål, på bordet. Bulgogi er koreanernes svar på barbeque – marinert kjøtt som grilles over kull. Alle typer kjøtt kan brukes i en bulgogi, svinekjøtt er svært vanlig. En annen populær koreansk rett er bibimbap, som rett og slett betyr blandet ris, en skål med varm ris toppet med grønnsaker, egg og kjøtt – ofte solgt fra boder på matmarkeder.

Bibimbap

Sammenliknet med det kinesiske og koreanske kjøkkenet er det japanske kjøkkenet mildere og nærmest spartansk, med enkle metoder og ukomplisert krydring.  Bruken av ferske råvarer er utbredt, og det gjenspeiler seg også i omelettretten okonomiyaki. Navnet er avledet fra det japanske ordet okonomi som kan oversettes med «hva vil du ha», kanskje en invitasjon til å toppe omeletten med alt som er godt?

Det thailandske kjøkkenet har en spesiell plass i hjertet til mange nordmenn etter feriereiser dit. Friskt, ferskt og fargerikt er noen av stikkordene sammen med enkelt, smakrikt og elegant. Navn som phat thai, tom yam, laab moo og massaman curry vekker smaksløkene til liv og får hjertet til å banke litt hardere.

Massaman curry

Vietnamesisk mat regnes av menge som noe av den sunneste maten man kan spise - med ferske råvarer og lite bruk av meieriprodukter og olje. Friske grønnsaker, salat og urter danner sammen med en rekke konsentrerte sauser og smakstilstninger grunnlaget i vietnamesisk kokekunst sammen med kjøtt og sjømat. Buljongsuppen pho regnes som en av Vietnams nasjonalretter, og er vel verd å bruke litt tid på å tilberede. Ferske vårruller med ytrefilet av svin og pizza inspirert av banh mi er to av de vietnamesiske rettene som er enkle å lage hjemme.

Banh mi-inspirert pizza

Kinesisk mat er godt kjent i Norge, og hver by med respekt for seg selv har minst èn kinarestaurant. Allikevel kan man vel ikke si at vi nordmenn er spesielt bevandret i mangfoldet i det kinesiske kjøkkenet. Et besøk på et kinesisk matmarked er en opplevelse som gjør kraftig inntrykk, og myten om at kineserne spiser alt med ben bortsett fra bord og stoler får nytt liv. I tillegg er en rekke blader, grønnsaker og frukter, et utall tørkede krydder, kryddersauser og soyaprodukter med på å gjøre det kinesiske kjøkkenet til et av de mest allsidige kjøkken som finnes. Svinekjøtt er svært populært over hele Kina, og i gjennomsnitt spiser hver kineser dobbelt så mye svinekjøtt per år som vi gjør i Norge. Retten hongshao rou, rødkokt sideflesk påstås å ha vært en av Mao Zedongs favorittretter, og blir fortsatt omtalt som hans «hjerneføde». Sur-søt saus er kanskje det vi nordmenn forbinder sterkest med kinesisk mat, som her i en sursøt svinegryte fra Szechuan- provinsen.  Kinas svar på tapas – dim sum – har også blitt populære i Norge de siste årene. Dampede dumplings med dip er nydelig.

Rødkokt sideflesk

I Kina har kunsten å konservere kjøtt lang historie, og kinesiske pølser er populære over hele Øst-Asia. Pølsene lages av ferskt krydret svinekjøtt, og tilsettes sukker som konservering. Pølsene blir ikke røkt, men tørkes ved høy temperatur uten røyk. 

Lenger ned på siden får du flere forslag til spennende asiatiske oppskrifter.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 21.06.2024 20:17:15