Bo Ssam med svinenakke

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Tradisjonelt sett brukes pork belly, altså buklist eller pork shoulder, svinebog, i den koreanske retten Bo ssam. Men du kan også bruke svinenakke - et stykke kjøtt med masse smak og litt fett, som gir et saftig resultat! Retten tar litt tid å lage, men er vel verdt ventetiden!

Ingredienser

  • 1 stk svinenakke (ca.2 kg)
  • 100 g sukker
  • 50 g salt

Til glasering av kjøttet:

  • 7 ss brunt sukker
  • 1 ss eplecidereddik

Ssam dip:

  • 2 ss koreansk soyabønnepasta (misopaste) (doenjang)
  • 1 ss chilipaste (gochujang)
  • 1 ss flytende honning
  • 1 båt revet hvitløk
  • 2 ss sesamolje
  • 2 ts sesamfrø
  • 2 ss sherryeddik
  • ½ stk finsnittet vårløk , til pynt

Asiatisk coleslaw:

  • 500 g nykål, sommerkål , eventuelt hvitkål
  • 2 stk gulrot
  • 2 stk vårløk
  • 1 ss chiliflakes , gjerne koreanske
  • 2 ts brunt sukker
  • 1 ss sesamfrø
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss riseddik
  • 1 ss sesamolje
  • 1 båt revet hvitløk
  • saft av ¼ stk lime

Vårløk- og ingefærsaus:

  • 1 bunt vårløk
  • 2 ss revet frisk ingefær
  • 1 dl nøytral olje
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ts sherryeddik

Til servering:

  • ca. 500 g jasminris
  • 1 l vann til koking
  • ½ ts salt
  • 2 stk hjertesalat
  • ca. 200 g ferdig kimchi (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Bland sammen sukker og salt.

  1. Strø litt av blandingen i bunnen av en form med litt kant.

  1. Tørk av kjøttet med litt kjøkkenpapir, legg det over i formen, og strø resten av blandingen over.

  1. Dekk formen med plastfolie og sett den kaldt i minst 6 timer, gjerne over natten. Sukker- og saltblandingen setter i gang en hurtig, liten spekeprosess. 

  1. Når kjøttet er klart legg det over i en ildfast form eller på stekebrettet. Bruk eventuelt litt aluminiumsfolie for å spare mye skrubbing i etterkant.
  2. Sett kjøttet inn i en varm ovn på 150 ֯C. Der skal det stå i 4-6 timer, alt etter størrelse på svinenakken. For å kunne rive kjøttet etter steking må kjernetemperaturen opp mot 86-92 °C.  
  3. Øs stekesjy over kjøttet 4-5 ganger underveis i stekingen, da bevarer du saftigheten på kjøttet. 
  4. Ssam dipsaus: Bland sammen soyabønnepasta, chilipaste, sesamolje, honning, sesamfrø, revet hvitløk og sherry vinaigrette. Ha det i en fin skål og pynt med snittet vårløk.

Koreansk soyabønnepasta og koreans chilipaste fås kjøpt i asiatiske butikker med koreansk utvalg, eller på internett. Får du ikke tak i dem kan du bruke misopaste og sriracha for en tilnærmet lik smak. 

  1. Vårløk- og ingefærsaus: Hakk vårløk og riv ingefær, og bland dette sammen med olje, soyasaus, sherryeddik og smak til med salt.
  2. Kok ris etter anvisning på pakken.
  3. Asiatisk coleslaw: Skjær kål i tynne strimler, gulrot i tynne strimler - gjerne ned juliennejern, finhakk vårløk. Ha alt i en bolle og dryss over litt salt.
  4. Rør sammen riseddik, soyasaus, chilflak, sukker, sesamolje, sesamfrø,  revet hvitløk og frisk limesaft. Ha dressingen over kålen, og bland alt godt sammen. Anrett i en skål og sett kaldt til servering.
  5. Når kjøttet nærmer seg kjernetemperatur. Bland sammen brunt sukker, og eplecidereddik. Ta kjøttet ut av ovnen og klem blandingen på kjøttet.
  6. Sett kjøttet tilbake i ovnen. Skru opp temperaturen til 250 ֯C, og vent på at sukkeret karamelliserer over kjøttet og gjør overflaten om mulig, enda mer digg!
  7. Følg med, det kan svi seg! Ta ut kjøttet når det har fått en fin, gyllen farge, 10-15 minutter. Ikke ta på kjøttet med fingrene med en gang – smeltet sukker er sykt varmt!
  8. Hvil kjøttet i 10 minutter før du river det fra hverandre og serverer det i salatblader sammen med alle godsakene! Kimchi smaker også godt til.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.