Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Koldtbord Shutterstock

Klart for variasjoner

Koldtbord, buffet eller tapas – kjært barn har mange navn. Her får du gode ideer til hvordan du kan lage en imponerende buffet til den store dagen.


Foto:
 
Shutterstock/ MatPrat

Det er mange som velger koldtbord til konfirmasjon og andre festligheter  og det fantastiske med å servere denne type mat, er at det kun er fantasien og kapasiteten som setter grenser. Her er det fritt fram for å dandere på fat og i skåler. Og nå som mai står foran oss er det flere anledninger til dette. Koldtbord er veldig greit når man skal lage mat til mange siden det meste kan lages ferdig på forhånd. På den måten får du mulighet til å være gjest i ditt eget selskap.

Stekte salamiskiver med cherrytomater er utrolig lekkert når det serveres på denne måten!

Fritt valg

Det finnes selvsagt enkelte som har klare ideer om hva et tradisjonelt norsk koldtbord skal bestå av. Gravet laks, roastbiff, svinestek, kyllinglår, eggerøre, potetsalat og waldorfsalat er klassiske gjengangere. Vi har vel alle prøvd kombinasjonene laks-eggerøre, skinkeste og surkål og reker-majones og så videre. Strengt tatt finnes det ingen skrevne regler for hva du bør ha på bordet. Tradisjonsmat er i vinden og vil gjøre flere av gjestene blanke i øynene. Men hvis du også tør leke deg litt og prøve noen nye smakskombinasjoner vil du mest sannsynlig høste mye ros fra alle og enhver.

Roastbiff er alltid populært på et koldtbord, og er enkelt å legge opp på fat.

Tradisjonelt norsk koldtbord

  • Røkt laks med eggerøre
  • Roastbiff
  • Kyllinglår
  • Skinke eller spekeskinke i skiver
  • Svinesteik i skiver med surkål og svisker
  • Karbonader med løk
  • Rekesalat
  • Hel, kokt laks eller ørret
  • Reker med majones
  • Kabaret
  • Kalkun i skiver
  • Gravlaks
  • Potetsalat
  • Waldorfsalat
  • Grønn salat med dressing
  • Pasta og kyllingsalat
  • Remulade, rømme, sennepssaus
  • Brød og smør
 

Noe for alle

Noen av gjestene har kanskje mest sansen for det tradisjonelle karbonadesmørbrødet, skinken og potetene, og bryr seg lite om oliven og pai “og sånne eksotiske ting”. De vil ha det kjent og kjært. Men mange av gjestene kan være både matglade og bereiste, og ønsker å kose seg med krydrete små tapasretter. Om det er små barn i selskapet bør også de kunne spise av det bugnende bordet, og ikke bare bli servert en trist pølse i lompe. Det skal være noe for alle!

Ferdig stekte kyllingklubber trenger bare å varmes opp i stekeovnen før servering.

Høres det uoverkommelig ut? Husk at du har lov å jukse. Flere retter kan lages god tid i forveien og fryses, for eksempel en pai eller kjøttboller. Alt trenger heller ikke være hjemmelagd fra bunnen av. Det meste kan kjøpes ferdig i butikken, eller du kan bestille en “standardmeny” fra et catering selskap, og supplere med noen hjemmelagde retter om du vil imponere gjestene dine. Et annet godt alternativ kan være å be familie eller venner å ta med seg en rett hver til koldtbordet. Variasjonen kan bli stor og alle får smake på nye spennende retter.

Koldtbord med en vri

  • Ulike typer pai
  • Frittata
  • Kjøttboller
  • Helstekte stykker av kjøtt
  • Foccacia eller andre spesielle typer brød
  • Spyd med kjøtt eller skalldyr
  • Små bruschetta
  • Gode oster i små biter
  • Fylte egg
  • Tomatsalat
  • Skalldyrsalater
  • Ulike typer dressinger

Mengdeberegning

Det kan være vanskelig å beregne mat til mange. Mengden kan variere mye om du har småspiste eller storspiste gjester. En god regel er å beregne ca. 500 gram mat per person, der om lag halvparten er kjøtt eller fisk.Har du mange kvinner, barn eller eldre i selskapet ditt, kan du trygt beregne litt mindre. Godt brød hører også med til et koldtbord, og her bør du beregne 2-3 skiver per porsjon. Se gjerne vår MatPrat film "Slik beregner du mat til mange” for flere tips. 

Børst støv av grillen

I sommerhalvåret har de fleste av oss muligheten til å flytte kjøkkenet ut. Grilling er en super tilberedningsmåte når du har mange gjester. Du kan grille kalkunfilet, oksefilet eller andre store stykker. Kjøttet ligger på grillen din og hviler når gjestene kommer, og skjæres opp i tynne skiver når dere skal spise. Grillede store stykker kjøtt kan lett kombineres med det meste av smaker og tilbehør. Skjærer du kjøttet i tynne skiver smaker det like godt kaldt som varmt. Bruk steketermometer og eventuelt grillens temperaturmåler for å få et godt stekeresultat.

Andre små tips

  • Kjøp gode råvarer, da blir resultatet alltid bedre.
  • Sjekk ut om det er noen spennende lokalproduserte råvarer der du bor. Det støtter opp om de lokale produsentene, og du får i tillegg en morsom liten historie å fortelle dine gjester.
  • For å få det beste ut av råvarene bør du ha et utvalg av dipper og sauser som passer til.
  • Grønnsaker, poteter og godt brød som foccacia er viktig både som tilbehør og som selvstendige retter.
  • De fleste fat og skåler kan legges opp i god tid. Pynt fatene ferdig, dekk med plast eller aluminiumsfolie, og sett det kaldt.
  • Tenk  nytt og legg opp maten på en spennende måte.
  • Legg gjerne litt fuktig kjøkkenpapir over salaten, slik at den holder seg frisk og sprø.
  • Du kan ha det meste på koldtbordet bare det er skåret i pene biter og dandert på et fat.
  • Overpynting ser sjeldent bra ut. Enkelt og elegant er bra stikkord.
  • Lag god plass rundt koldtbordet. Sett bestikk, tallerkener, brød, smør og lignende for seg selv.
  • Det meste av drikke kan serveres til koldtbordet. Kaffe, te, sider, juice og mineralvann bør stå tilgjengelig for gjestene.
  • Skal det være en stor fest med voksne, hører champagne, vin eller øl både med og uten alkohol til.
  • Server gjerne en dessert eller noen kaker etter et stort koldtbord.
 
Oksefilet er supert å grille ferdig like før gjestene kommer, og skjære i skiver når man skal spise.

Les gjerne mer om steketid og kjernetemperaturer for de ulike kjøttslagene våre.

Før gjestene kommer kan du også tre tynne strimler av kjøtt på spyd. Spydene griller du på noen minutter og legger på fat når gjestene er på plass. Enkelt, raskt og lett for gjestene å forsyne seg.

Tre grillspydene med kjøtt og/eller grønnsaker ferdig på forhånd. Dekk dem godt til og sett kaldt til de skal legges på grillen.
Hjemmebakt focaccia smaker alltid godt!

Til slutt

Å lage mat til mange skal være like gøy som å lage noe godt til seg selv. Så kos deg og gå på oppdagelsesferd i butikken eller finn inspirasjon i rettene vi har samlet for deg nedenfor. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4723, server:MP-PRD-WEB14 30.03.2023 16:01:12