Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Koldtbord til store anledninger

Koldtbord

Koldtbord er fristende og flott til store anledninger. Enkelt kan det også være. Det meste får man kjøpt ferdig i butikken. Da er bare det morsomme igjen, å pynte fat og bord. Kjøp inn forskjellige salater, frukter og grønnsaker til å pynte med. Gjestene blir alltid begeistret over et lekkert pyntet bord. Da blir ikke de store anledningene så slitsomme å stelle i stand til som de høres ut som.

Mengdeberegning avhenger av hvor stort koldtbord du har og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca 500-600 g mat per person inkludert tilbehør, ca. halvparten bør være fisk/kjøtt. Det enkleste er å sette opp en liste og fordele hver enkel rett. Husk på at noen ting er mer populært enn andre ting.

Her er et eksempel ut i fra det som er med på bildet:
Roastbiff, 60 g per porsjon
Røkt skinke, 60 g per porsjon
Karbonade med løk, 1 stk per porsjon
Spekemat, 60 g per porsjon
Kokt ørret, 60 g per porsjon

Eggerøre, 1 egg per porsjon
Grønn salat, 40 g per porsjon
Potetsalat, 40 g per porsjon
Waldorfsalat, 40 g per porsjon
Cumberlandsaus, 10 g per porsjon
Rømme, 20 g per porsjon
Remulade, 10 g per porsjon
Pepperrotkrem, 20 g per porsjon

Det kan fort bli mye til overs etter et koldtbord, men samtidig er det kjedelig å ha for lite. Beregn heller litt ekstra og kos deg med pålegg og salater neste dag, eller fordel det mellom gjestene.

Det meste kan man tilberede noen dager i forveien. Karbonader og paté kan lages lang tid i forveien og fryses ned. Roastbiff, skinkestekkabaret og helkokt laks eller ørret kan du lage i stand én til to dager i forveien og oppbevare det godt pakket i kjøleskap. Det samme kan du gjøre med mye av tilbehøret som potetsalat, cumberlandsaus, waldorfsalat og remuladeEggerøre, salat og pepperotkrem bør lages samme dag.

Du får også kjøpt det meste ferdig i butikken. Det gjør koldtbordet enklere og raskere. Roastbiff, skinkestek, røkt skinke og spekemat får du kjøpt i hele produkter eller ferdig oppskåret. Mange ferskvaredisker i velassorterte dagligvarebutikker selger ferdige pateer og kabareter. Potetsalat, remulade og cumberlandsaus får du kjøpt både i pakker/glass og i løsvekt.

Karbonader med stekt løk er gjenganger på alle koldtbord. Lag gjerne karbonadene litt små. Da kan man forsyne seg med en karbonade, selv om man begynner å bli litt mett, og så blir det ikke så mye mat igjen på tallerkener som ikke blir spist. Har du oppvarmingsmuligheter anbefaler vi deg å varme karbonadene og løken rett før servering. Slik varmer du karbonadene: Legg karbonadene på en stekeplate eller i en ildfast form med løken over. Sett dem i ovn på ca. 175 °C i ca. 10 minutter til de er gjennomvarme.

Ost er alltid en suksess på et koldtbord. Folk spiser det gjerne som en forrett, hvilerett og dessert. Kjøp inn 3-4 forskjellige oster og 2-3 typer kjeks. Legg dem på et fat og pynt med for eksempel stangselleri, blå druer og reddiker. Beregn ca. 50 g ost per porsjon.

Bruk ulike typer spekemat som spekeskinke, fenalår og pølsevarianter. Legg det pent opp på et fat og pynt det med for eksempel melonbåter, jordbær og fiken. Når spekemat er en del av koldtbordet kan du beregne ca. 80 g per porsjon.

Røkt skinke får du kjøpt ferdig i butikken, både som hel, halv og ferdig oppskåret. Legg skiver av den røkte skinken pent på et fat og pynt med hermetiske aprikoser og pærer, ferske appelsiner og stilkkapers eller på toppen av en fargerik salat som på bildet over.

Klassisk skinkestek lager du enkelt selv, eller du kan kjøpe den ferdig hel eller oppskåret. Skjær den i tynne skiver og pynt med for eksempel litt salat, svisker, aprikos, agurk og tomat.

Litt enklere - hvis du vil

Oversikten over beskriver et klassisk koldtbord, men her er det ingen fasitsvar, så du kan fint lage din personlige vri på koldtbordet. Lag det gjerne litt enklere, hvis du vil det. Istedet for å ha alle elementene som nevnt over kan du velge bort noe, og heller lage mer av det du vil ha med. Totalen med mengden mat bør bli omtrentlig den samme.

Podcast-episode: Lag din egen majones

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 15.07.2024 14:31:49