Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Klassisk skinkestek

Klassisk skinkestek med surkål

Ingredienser

porsjoner

Surkål:

  • 1,5 kg hodekål
  • 4 stk. eple
  • 2 ts salt
  • 4 ts karve
  • 5 dl kjøttkraft
  • 4 ts eddik, 7 %
  • 4 ts sukker

Rørte tyttebær:

  • 500 g tyttebær
  • 200 g sukker

  • 4 stk. eple
  • 2 pk svisker
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (17)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skinkestek med surkål er en god gammeldags tradisjonsrett som smaker himmelsk. Sprø svor, saftig kjøtt og smakfullt tilbehør, akkurat slik det alltid har vært.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

Surkål:

  • 1,5 kg hodekål
  • 4 stk. eple
  • 2 ts salt
  • 4 ts karve
  • 5 dl kjøttkraft
  • 4 ts eddik, 7 %
  • 4 ts sukker

Rørte tyttebær:

  • 500 g tyttebær
  • 200 g sukker

  • 4 stk. eple
  • 2 pk svisker

Slik gjør du

Du trenger: Skinkestek med svor (surret), salt, pepper, vann, gulrot, løk, kål, epler, karve, kjøttkraft, eddik, sukker, tyttebær og svisker.

  1. Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.
  2. Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
Syns du det er vanskelig å rute svoren, kan steken dampes først og rutes etter damping.
  1. Hell 5 dl kokende vann i formen og dekk til med foile. Sett den inn i forvarmet ovn på 230 °C. Damp steken i ca. 45 minutter. 
  2. Skru temperaturen ned til 175 °C, ta av folien og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Steken er ferdig når steketermometeret viser 70 °C, dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse. Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.

  1. Finsnitt kål og del eple i båter.

  1. Legg kål, eplebåter, salt og karve lagvis i en kjele. Hell på kraft. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt underveis. Smak til med eddik og sukker.
  2. Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.
  3. Del eple i båter. Stek dem sammen med svisker i en stekepanne med smør.

Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver. Server med hjemmelaget surkål, epler, svisker og rørte tyttebær. Kokt potet passer bra til denne klassiske retten. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6416, server:MP-PRD-WEB11 28.09.2023 15:36:25