Ingredienser

  • ca. 2 kg ferske reker
  • 1 stk. fersk loff , baguette eller annet brød
  • 150 g majones eller aïoli
  • 1 stk. sitron
  • 1 stk. hjertesalat
  • 1 potte frisk dill
Del

Ferske reker

(0)
Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Å pille ferske, nykokte reker på bryggekanten eller i parken er er en deilig sommeraktivitet, men de beste rekene får du i sesong om vinteren. Og enten du bestemmer deg for rekeaften i varmen eller i kulda, så er rekene aller best når de får spille hovedrollen i selskap med ferskt brød, majones, sitron og dill. 

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

  • ca. 2 kg ferske reker
  • 1 stk. fersk loff , baguette eller annet brød
  • 150 g majones eller aïoli
  • 1 stk. sitron
  • 1 stk. hjertesalat
  • 1 potte frisk dill

Slik gjør du

  1. Sjekk at rekene er helt ferske når du kjøper dem, og oppbevar dem så kaldt som mulig (gjerne på is om det er varmt) til de skal serveres.
  2. Gjør klar tilbehøret du har valgt og ha det i skåler. Skjær brødet i skiver og ha det i en kurv. Del sitron i båter.

Tradisjonelt tilbehør til ferske reker er ferskt brød, for eksempel loff, baguette eller surdeigsbrød, smør,  majones eller aïoli, sitron i båter og fersk dill. Men mange har sine spesielle ekstra tilbehør som løfter rekefesten til et høyere nivå, for eksempel urtedressing, mangosalsa, avokado og salat. Lager du majonesen selv, er det også med på å heve måltidet.

Får du ikke tak i ferske reker, er frosne grønlandsreker et svært godt alternativ. La dem tine på avispapir, som suger til seg vannet etter hvert.  

  1. Ha rekene på et fat eller i en bolle og pynt med frisk dill og sitronbåter. Server med en gang og nyt.

Slik ser du at rekene er ferske: 

Reker skal lukte friskt og godt, og ha blankt, friskt skall. Kroppen skal være bøyd i en u, slik at halen trekker seg opp mot hodet. Rekekjøttet skal være fast og spenstig. Ferske reker kjennetegnes ofte ved at at de lange, tynne antennene som er festet til hodet fortsatt er hele. På frosne reker brekker disse lett av. Skallet er tynt og hornaktig. Ferske reker har ikke rogn om sommeren, men skal ha rogn om vinteren. Frosne reker har også ofte rogn. Rogna er spiselig. 

Slik renser du reker:

Ta tak i kroppen med en hånd og langt framme på hodet med den andre. Brekk forsiktig til begge sider og trekk hodet av. Da vil den gode maten på innsiden bli sittende på kroppen. Hold i halen bo "vreng" av skallet rundt kroppen. Trekk av halen til slutt. 

Ferske reker

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant