Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation
matprat logo
Bløtkake til 17.mai

Populær 17. mai-mat

Bugnende koldtbord, rømmegrøt og spekemat, flotte steker og bærpyntede bløtkaker  er typisk 17. mai-mat. Overraskende nok er den aller mest populære oppskriften på matprat.no til nasjonaldagen fra den andre siden av jordkloden og bærer navnet på en russisk ballettdanserinne.

Du har kanskje allerede gjettet det. Vår aller mest populære oppskrift på matprat.no i forbindelse med 17. mai er marengsdesserten Pavlova, kaken som første gang ble laget av en kjøkkensjef på New Zealand i 1926 i forbindelse med at den russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova gjestet landet på sin verdensturné.

Populære Pavlova

Pavlova lages av blant annet stivpiskede eggehviter og sukker som stekes til en marengsbunn som er florlett og sprø, og smelter i munnen. Like før servering dekkes marengsbunnen med krem og bær. Enkelt og greit – og himmelsk godt!

Det er ikke mange triks som skal til for å lykkes med denne kaken. Den eneste suksessfaktoren er i grunnen å sørge for at man har helt rene visper og vispebolle. Selv små rester av fett kan nemlig gjøre at eggehvitene ikke lar seg piske stive. Bunnen kan bakes ferdig et par uker på forhånd og bare dekkes til med et kjøkkenhåndkle. Den må ikke legges i kjøleskap. Da vil bunnen trekke til seg fuktighet og bli klissete.

Se hvordan du lager pavlova her:

De nest mest populære

Det er heller ikke “ut” å bake et sukkerbrød som fylles og pyntes til en lekker bløtkake. Den typiske 17. maikaken er pyntet i nasjonalfargene med krem, jordbær og blåbær. Under finner du en informativ video som forklarer på en enkel måte hvordan du baker sukkerbrød.

Andre populære kaker og desserter til denne festdagen er panna cotta, créme brûlee, sjokolademousse, hjemmelaget iskrem, ostekake, gulrotkake, vafler og brownies.

   

Alle tar med litt hver

Koldtbord er typisk norsk, og på 17. mai finner vi mange bugnende koldtbord i de tusen hjem. Fordeler med et koldtbord er at mye kan gjøres klart på forhånd, og det er også enkelt å samarbeide med flere ved at alle tar med litt hver.

Spekematanretning med eggerøre, flatbrød og godt smør er et annet godt og lettvint alternativ. Det er helt greit å be gjestene om å ta med en bolle salat, en pai eller oppskåret frukt som kan serveres sammen med spekematen.

Vil man gjøre mer ut av spekematen kan man lage noen lekre tapasretter, for eksempel surre en god, norsk spekeskinke rundt lettkokt asparges og en liten parmesanbit eller lage et fat med fristende bruschettaer, som er ristet brød med frisk salsa og spekemat på toppen.

 

Mengdeberegning

Det kan være litt vanskelig å beregne hvor mye mat man skal lage, men her har du noen gode råd for hvordan du beregner mat til mange. Beregn ca. 500 g mat totalt per person. Dersom det er mange jenter, barn eller eldre i selskapet kan du beregne noe mindre. Brød kommer i tillegg.

Roastbiff, røkt skinke, karbonader med løk, røkelaks og spekemat finner vi ofte på et tradisjonelt koldtbord. Vi beregner ca. 60 g av hver av disse per person. Har du mange retter kan du beregne litt mindre av hver. Eggerøre er alltid populært. Lag eggerøre av 1-2 egg per person. Av tilbehør som potetsalat, waldorfsalat eller grønn salat beregner vi litt mindre enn antall gjester. Er selskapet på 20 personer holder det å lage 12-14 porsjoner.

 

Grillmat i vårsola

Været kan variere fra snø i lufta til strålende sol fra skyfri himmel på 17. mai, og viser været seg fra sin beste side er det mange som foretrekker å sitte i hagen eller på terrassen og spise grillmat. Skal du ha mange gjester kan det være mindre stressende å grille noen få og store stykker, i stedet for mange mindre enheter som må passes godt. Store stykker som egner seg for indirekte grilling under lokk er lammestek, hel entrecôte, indre- og ytrefilet eller kalkunfilet.

Vi ønsker deg en riktig flott 17. mai-feiring!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4123, server:MP-PRD-WEB14 27.01.2023 21:14:15