Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pavlova til 17. mai

Populær 17. mai-mat

Bugnende koldtbord, rømmegrøt og spekemat, deilig grillmat og overdådig pyntede bløtkaker er typisk 17. mai-mat. Her får du våre beste tips til hva du kan servere gjestene dine på nasjonaldagen. 

Lage alt selv, eller speiselag?

Spinatpai

Koldtbord er er ganske typisk norsk, og på 17. mai er det nok mange bugnende koldtbord rundt om i de tusen hjem. Noen av fordelene med koldtbord er at det meste kan gjøres klart på forhånd, og det er også enkelt å samarbeide med flere ved at alle bidrar med en rett eller to til bordet.

I løpet av de siste årene har vi sett at tapas og andre småretter tatt over for en del av de klassiske koldtbordrettene, noe som gjør at mangfoldet av retter har blitt enda større. 

Vil du gjøre det enkelt, er en frodig spekematanretning med eggerøre, flatbrød og godt smør er et annet godt og lettvint alternativ. Med rømmegrøt først er du sikret at alle blir gode og mette. Det er helt greit å be gjestene om å bidra med en bolle salat, en pai eller litt ost og frukt som kan serveres sammen med spekematen, eller kanskje de kan bidra med en dessert?

Spekemat kan man også raskt trylle om til et tapasbord, for eksempel ved å surre god, norsk spekeskinke rundt lettkokt asparges, bake noen gode paier, eller lage et fat med fristende bruschetta.

Er dere ikke så mange, kan en stor fjøl med godsaker - charcuterie - være tingen. Her er det lov til å være kreativ med spekemat, gode oster, marmelade, frukt og kjeks, og lage et skikkelig bugnende og vakkert matbilde som settes på bordet til felles nytelse. 

Charcuterie - ost og skinke brett

Mengdeberegning

Mengdeberegning kan være vanskelig. Her har du noen gode råd for hvordan du beregner mat til mange. Beregn ca. 500 g mat totalt per person. Det er alltid lurt å tenke igjennom hvem det er som kommer. Dersom det er mange kvinner, barn eller eldre i selskapet, kan du regne med at det går litt mindre mat enn om det er glupske tenåringsgutter.  

Asparges og parmesanost i spekeskinke

Tradisjonelle retter som roastbiff, røkt skinke, karbonader med løk, røkelaks og spekemat finner vi ofte på et koldtbord. Et godt anslag er å beregne ca. 60 gram per person av hver av disse. Jo flere retter du har, jo mindre av hver rett kan du beregne. Eggerøre er populært, så du kan godt lage eggerøre av 1-2 egg per person. Av tilbehør som potetsalat, waldorfsalat eller grønn salat beregner vi til litt færre enn antall personer som skal spise. Altså: er selskapet på 20 personer holder det å lage salat 12-14 porsjoner.

Grillmat i vårsola

Svinefilet med gresk salat

Vi er jo vant til at været kan svinge fra strålende solskinn og full sommer til snø og sludd på nasjonaldagen, så det er ikke alltid like lett å planlegge hva som skal serveres. Men om det skulle slå til med solskinn og sommertemperaturer, er det nok mange som vil benytte anledningen til å lage en skikkelig grillfest. Skal du ha mange gjester, kan det være lurt å gå for å velge noen få, store stykker som for eksempel svinefilet, lammestek, hel entrecôte eller kalkunfilet. Med noen gode sauser og et par rause salatboller er det perfekt mat på den store dagen. 

Den søte festen

Det blir ikke skikkelig fest uten kake! Og det er selvfølgelig noen kaker som troner øverst på pallen.

Pavlova

Populære pavlova

Vår aller mest populære oppskrift på MatPrat til 17. mai er marengsdesserten pavlova, kaken som første gang ble laget av en kjøkkensjef på New Zealand i 1926 til ære for den russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova.

Pavlova lages av blant annet stivpiskede eggehviter og sukker som piskes til marengs og stekes til en florlett og sprø bunn som smelter i munnen. Rett før servering toppes bunnen med krem og bær. Enkelt og greit – og himmelsk godt!  

Det er ikke mye som skal til for å lykkes med pavlova. Det viktigste er å sørge for å ha helt rene visper og vispebolle. Selv små rester av fett kan nemlig gjøre at eggehvitene ikke lar seg piske stive. Bunnen kan bakes ferdig et par uker på forhånd og bare dekkes til med et kjøkkenhåndkle. Den må ikke legges i kjøleskap. Da vil bunnen trekke til seg fuktighet og bli klissete.

Se hvordan du lager pavlova her:

Pavlova

Bløtkake

De nest mest populære

Den gode, gamle klassikeren bløtkake er på ingen måte ut! Med hjemmebakt sukkerbrød som fylles med syltetøy og vaniljekrem og pyntes med friske bær, har du en tradisjonsrik favoritt som fortjener hedersplassen på kakebordet.


Andre populære kaker og desserter til denne festdagen er kvæfjordkake,  panna cotta, créme brûlee, sjokolademousse, hjemmelaget iskrem, ostekake, gulrotkake, vafler og brownies.

Og det er lov til å jukse litt! Blir dere ekstra mange, er det bare å stivpynte en boks is fra butikken! Toppet med popcorn og friske bær får den garantert bein å gå på. Stort enklere blir det ikke.

Iskake til 17.mai

Vi ønsker deg en riktig flott 17. mai-feiring!

Podcast-episode: 17. mai med norsk mat og drikke

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 22.05.2024 21:55:37