Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kvæfjordkake (Verdens beste)

Ingredienser

16  porsjoner

Kakebunn:

  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 4 stk. eggeplomme
  • 3 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 stk. eggehvite
  • 200 g sukker
  • 1 pose mandelflak

Eggekrem:

  • 6 dl melk
  • 9 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 5 stk. gelatinplater

  • 1 pk kremfløte
Del

Kvæfjordkake (Verdens beste)

(35)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Kvæfjordkake er norges nasjonalkake, en typisk 17. mai-kake, og går også under navnet Verdens beste. Det skulle vel si alt? 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

16  porsjoner

Kakebunn:

  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 4 stk. eggeplomme
  • 3 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 stk. eggehvite
  • 200 g sukker
  • 1 pose mandelflak

Eggekrem:

  • 6 dl melk
  • 9 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 5 stk. gelatinplater

  • 1 pk kremfløte

Slik gjør du

    1. Lag eggekrem først. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
    2. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.  
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
    1. Forvarm stekeovn til 160 °C. 
    2. Pisk smør og sukker til en luftig og kremete konsistens. Pisk inn eggeplommer en etter en, pisk røren godt sammen mellom hver eggeplomme. Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend litt av melblandingen i røren, og spe vekselvis med melk. Bland røren godt sammen. Fordel røren utover i en bakepapirkledd langpanne.
    3. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir marengsen kornete. Fordel marengsen oppå røren i langpanneformen. Dryss på mandelflak og stek kaken midt i ovnen i 30-35 minutter, til marengsen er gyllen.
    4.  Dra forsiktig bakepapiret med kaken over på en rist og avkjøl.
    5. Pisk kremfløte stiv og vend den lett sammen med eggekremen.
Kremen kan gjerne smaksettes med rom.
  1.  Del kaken i to på midten. Legg den ene kakedelen på et serveringsfat. Bre kremfyllet utover kakebunnen, og legg den andre kakedelen over. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4584, server:MP-PRD-WEB12 30.03.2023 01:05:59