Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bolle med egg

Dette kan du lage av eggehviter og eggeplommer

Du kjenner sikkert problemet. I en kopp i kjøleskapet ligger det fire eggeplommer du har til overs etter at du bakte pavlova sist helg. Det samme skjer hver gang du baker kransekake eller nøttebunn

Av og til er det motsatt. Du har laget hjemmelaget iskrem, vaniljekrem eller créme brûlée, og sitter igjen med eggehviter som du gjerne skulle brukt til noe fornuftig. Det er ingen god følelse å kaste mat som er fullt brukbar, og det trenger du heller ikke å gjøre om du er litt bevisst.

Eggeplommer til overs

Hvis du har fra én til tre eggeplommer til overs kan du enkelt få brukt dem ved å tilsette dem i tillegg til eller i stedet for et helt egg. Dette er supert å gjøre om du skal lage vafler, sveler, lapper eller pannekaker. Du kan også lage hollandaise fra bunnen av og servere til fiskemiddagen eller lage béarnaise og servere til lørdagsbiffen. Hjemmelaget majones eller aïoli lager du i en fei av et par eggeplommer, olje og noen smakstilsetninger.

Baker du mye kransekake kan det være lurt å bake en del fattigmann, gullkake, linsekake eller lage mye iskrem. Du kan også lage eggelikør eller kakaolikør og gi bort i julegave. Annet godt du kan lage er rompudding, sherryfromasj og lemon curd.

Eggehviter til overs

Har du et par eggehviter til overs kan du lage en luftig eggehviteomelett. Du kan også lage en frisk trollkrem og servere til dessert.

De fleste forslagene til hva du kan lage av eggehviter du har til overs dreier seg likevel om baking. Du kan nemlig bake både makroner, nøttebunn eller mandelbunn, nøttemuffins, mandelfristelser, kokosmakroner, kransekakestenger og sølvkake, avhengig av mengde eggehvite du har stående.

Oppbevaring og holdbarhet

Eggehviter har god holdbarhet i kjøleskap, og kan oppbevares én til to uker uten av kvaliteten forringes. Bruk en plastboks eller glass med lokk. Har du ikke noe å bruke eggehvitene til i øyeblikket, så kan de fryses ned til senere. Eggehviten beholder egenskapene, og kan stivpiskes til florlett marengs selv etter oppholdet i fryseboksen.

En desiliter tilsvarer 4 eggehviter.

Eggeplommer kan med fordel røres sammen og oppbevares i en liten plastboks med lokk. Merk gjerne boksen med antall eggeplommer. Eggeplommene bør enten brukes i løpet av et døgn eller settes i fryseren. Det beste er nok å bruke dem straks, så de ikke blir glemt.

1 spiseskje tilsvarer 1 eggeplomme.

Holdbarhet på egg i eggeskall er svært lang, og selv om eggekartongen er stemplet med en «Best før»-dato er det ingen grunn til å kaste eggene selv om de har gått over datoen. De er gode og fullt brukbare i flere uker etter denne datoen, men når eggene knekkes går holdbarheten ned.

Egget og egenskapene

Gjennomsnittsegget veier 63 gram inkludert eggeskall. Skallet utgjør rundt 10 prosent av vekta på egget. Av resten av egget, så er eggeplommen omtrent 1/3 av vekten, mens 2/3 er eggehvite. En middels stor eggeplomme veier dermed omkring 19 gram, mens en eggehvite veier 32 gram. Her er det likevel store variasjoner i takt med eggstørrelsene.

Egg har noen fabelaktige egenskaper. Med eggeplomme kan du tykne sauser og emulgere fett, slik du gjør når du lager majones, og sauser som hollandaise og béarnaise.

Eggehvite øker mange ganger i volum når de piskes, og enda mer når eksempelvis suffleen settes inn ovnen. Husk bare på at fett ødelegger eggehvitens piskeegenskaper, så hvis det er rester etter fett i bollen eller på vispene, så vil ikke eggehvitene bli stive. Eggeplomme inneholder også fett, så hvis du får eggeplomme i eggehviten kan det bli vanskelig å få stiv og fin eggehvite. Salt, eddik eller sitronsaft brukes ofte i marengsoppskrifter fordi de bidrar til å gjøre marengsen mer stabil. Romtempererte egg og eggehviter har best piskeevne.

I bakst brukes egg først og fremst for å tilføre fuktighet, binde masse sammen og heve bakverk. Sammenpisket egg, eventuelt blandet ut med litt vann, brukes til å gi en gyllen og fin overflate på bakst.

Sist oppdatert: torsdag 16. mars 2023

Podcast-episode: Visste du dette om egg?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB14 15.07.2024 13:32:59