Kransekake

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Kransekaka er kanskje Norges festkake nr. 1, og har en naturlig plass på kakebordet enten det er snakk om jul, barnedåp, konfirmasjon, bryllup, jubileum eller som 17. mai kake. 

Ingredienser

 • 500 g mandler
 • 4 stk eggehvite
 • 500 g melis

Eggehviteglasur:

 • ½ stk eggehvite
 • 75 g melis
 • ½ ts romessens eller sitronsaft

Slik gjør du

 1. Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag.
Legg gjerne de skåldede mandlene på et bakepapirkledd stekebrett, og tørk dem i stekeovn på 100 °C med en tresleiv i stekeovnsdøra.

 1. Mal mandler. 
Har du ikke mandelkvern kan du fint bruke en food- prosessor.
 1. Sikt inn melis og bland det sammen med eggehviter. Tilsett den siste eggehviten i porsjoner til en passe fast deig. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
 2. Forvarm stekeovn til 200 °C.

 1. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med deigpølse.
 2. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem i ca. 10 minutter. Avkjøl. Ta ringene ut av formen og over på rist når de er helt kalde.
Ønsker du å lage kransekakekurv må du også lage en bue til hank og en bunn som har samme omkrets som den minste/nederste ringen i kurven.
 1. Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.
Kransekake kan med fordel fryses.

Stor eller liten kransekake blir festpyntet og flott med smellbongbonger og norske flagg. 

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.