Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
kransekake mai

Kransekake

Ingredienser

1  porsjoner
  • 500 g mandler
  • 4 stk. eggehvite
  • 500 g melis

Eggehviteglasur:

  • 75 g melis
  • 0,5 stk. eggehvite
  • 0,5 ts romessens eller sitronsaft
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (20)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Kransekaka er kanskje Norges festkake nr. 1, og har en naturlig plass på kakebordet enten det er snakk om jul, barnedåp, konfirmasjon, bryllup, jubileum eller som 17. mai kake. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner
  • 500 g mandler
  • 4 stk. eggehvite
  • 500 g melis

Eggehviteglasur:

  • 75 g melis
  • 0,5 stk. eggehvite
  • 0,5 ts romessens eller sitronsaft

Slik gjør du

  1. Skåld halvparten av mandlene ved å legge dem i kokende vann i 3-4 minutter, og klem dem ut av skallet. Tørk de skåldede mandlene godt, gjerne på kjøkkenbenken over natten, eller 1 time på 50 °C i stekeovnen.

  1. Mal mandler, med og uten skall, en eller to ganger i mandelkvern eller hurtigmikser.

  1. Sikt melis og bland det sammen med mandlene. Du kan eventuelt tilsette 1/2 ts tragant for en smidigere deig. 
  2. Bland inn eggehvite, men ikke mer enn du må. Tilsett den siste eggehviten i porsjoner til deigen er passe fast. Kna deigen til den henger godt sammen og er lett å jobbe med. Er den for tørr, bland inn litt mer eggehvite eller noen dråper nøytral matolje. Er den for bløt, kna inn litt mer melis.
  3. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
  4. Forvarm stekeovn til 200 °C.

  1. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel, og fyll dem med deigpølse. Start med den minste formen. 
  2. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøl. Ta ringene ut av formen og over på rist når de er helt kalde.
Ønsker du å lage kransekakekurv må du også lage en bue til hank og en bunn som har samme omkrets som den minste/nederste ringen i kurven.
  1. Rør sammen melis og eggehvite, ha i romessens eller sitronsaft for smak. Glasuren skal være så tykk at den holder formen. Ha glasuren i en sprøytepose med rund tipp, eller lag et kremmerhus av nakepapir. Sprøyt sikksakk-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.
Kransekaken kan godt fryses. Oppbevar ringene i en tett boks.

Stor eller liten kransekake blir festpyntet og flott med smellbongbonger og norske flagg.

>>>Les gjerne flere gode råd om kransekakebakst her.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5112, server:MP-PRD-WEB12 01.06.2023 01:35:13