Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
[OBS!] Barn i skolegård

Skole + matpakke = Sant

Sommerferien er over for denne gang og skolehverdagen venter. For noen, for aller første gang – for andre, for siste gang. Uansett, skal det igjen smøres – smøres matpakker til den store gullmedalje. Noen elsker det, mens andre hater det.

Men matpakken er viktig. Den gir påfyll av energi og næringsstoffer kroppen trenger for å holde konsentrasjonen og energinivået oppe gjennom dagen. Her er fire ting en sunn og god matpakke bør inneholde, og noen gode tips til hva du kan sende med i matpakken.

Egg + matpakke = Sant

Egg inneholder flere ulike vitaminer og mineraler kroppen trenger, som for eksempel vitamin D, vitamin B12, jod og jern. Det er også en god kilde til protein. Egg eller annet proteinrikt pålegg, som for eksempel kokt skinke, leverpostei, ost eller fiskepålegg, bidrar også til økt metthetsfølelse.

Kok noen egg og oppbevar dem i kjøleskapet, de kan fint stå noen dager. Eller lag en liten omelett kvelden før, da slipper du stress med koking eller steking på morgenen.

Her er noen gode tips til matpakker med egg: Bønnesalat med egg, omelett med tomatsalsa, omelettburger, omelettmuffins eller hva med en matpakkewrap med egg- og kyllingsalat.

Brød + matpakke = Sant

Grovt brød, knekkebrød, polarbrød eller andre grove kornprodukter er gode energikilder, og rike på fiber som gir et mer stabilt blodsukkernivå. I tillegg metter fiberrike måltider bra.

Ha gjerne oppskåret brød eller polarbrød i fryseren, da er det enkelt å ta opp noen skiver på morgenen som tiner til lunsj, og gir følelsen av deilig, ferskt brød. Knekkebrød holder seg mer sprøtt og godt om pålegget sendes med ved siden av. En god kjøleskapsgrøt rører du også raskt sammen kvelden før, topp den med nøtter og bær og matpakken er fikset på under 2 minutter.

Her er noen gode tips til matpakker med brød og korn: Polarbrød med egg og avokado, rundstykke med eggesalat, brødskive med kyllingsalat, blings med eggesalat, eller noen grove scones med ost .

Ønsker du flere gode tips til matpakker med brød kan du sjekke ut Opplysningskontoret for brød og korn

Grønnsaker + matpakke = Sant

Grønnsaker, frukt og bær er gode kilder til vitaminer og mineraler kroppen trenger. De setter farge på matpakken, gjør den mer fristende og øker matlysten.

De fleste vet at oppkuttet frukt og grønt har større sjanse for å bli spist. Derfor kan det lønne seg å kutte opp grønnsaker i staver eller små buketter, og legge dem i en skål med vann i kjøleskapet. Der kan de fint ligge noen dager. Det blir mindre stress, og du sparer tid når du slipper kutte opp grønt hver eneste morgen.

Et annet godt alternativ til oppkuttet frukt og grønt, er smoothie. Det gir ekstra energi og næringsstoffer. Smoothien kan godt lages kvelden før. Ha den på termos eller frys ned i små, tette flasker, da holder den seg deilig, kald og frisk til lunsj.

Her er noen gode tips til matpakker med frukt og grønt: Barnas pastasalat, grønn smoothie, spinatwrap med kalkun, tacosalat i glass eller en mangosmoothie

Opplysningskontoret for frukt og grønt har flere gode tips til hva du kan ha med i matpakken! 

Melk + matpakke = Sant

Melk til skolematen er en god kilde til blant annet kalsium, et mineral som er trengs for vekst og utvikling av skjelettet hos barn. De fleste barn har tilbud om skolemelk, og dersom barnet ditt ikke liker vanlig melk så godt, kan kanskje en smaksatt melk være et godt alternativ. Om barnet ikke ønsker melk i det hele tatt, er vann det beste alternativet som drikke. Da kan det være fint å få kalsium i matpakken fra andre meieriprodukter som yoghurt eller ost.

Her er noen gode tips til matpakker med melk- og melkeprodukter: Hjemmelaget yoghurtkjøleskapsgrøt med kokos, kjøleskapsgrøt med banan eller lomper med ost og skinke.

Sjekk ut hva Opplysningskontoret for Meieriprodukter skriver om drikke til matpakken. 

Aktive barn trenger påfyll

Aktive barn med et høyt energinivå, trenger en mett mage for å holde humøret og konsentrasjonen på topp! Energi fra maten vi spiser er kroppens drivstoff, og akkurat som med en bil er det ikke uten betydning hva vi fyller på tanken. Ulike matvarer bidrar med ulike næringsstoffer, som til sammen gir kroppen det den trenger for å fungere optimalt.

Et variert kosthold med magert kjøtt, fisk, egg, grove kornprodukter, frukt og grønnsaker og magre melkeprodukter, kan i kombinasjon med fysisk aktivitet gi et godt grunnlag for god helse i barneårene.

Gode matpakkevaner gjør skoledagen til en lek😊

Sist oppdatert: fredag 17. juli 2020

Podcast-episode: Matpakketips

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB13 30.05.2024 04:27:38