Hva er jod og hvorfor er det så viktig for oss?

Nasjonalt råd for ernæring har i en rapport, fra våren 2016, konkludert med at jod er et næringsstoff som mange får i seg for lite av. Fisk og meieriprodukter, i tillegg til egg har et bra innhold av jod. 

Hvorfor er jod viktig?

I kroppen er jod hovedsakelig konsentrert i skjoldbruskkjertelen, og næringsstoffet er avgjørende for normal produksjon av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene er viktige for energiomsetningen gjennom hele livet, og for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og hos barn.

Jodmangel er spesielt alvorlig hos gravide og ammende. Selv mild og moderat jodmangel før og under svangerskapet kan ha negative konsekvenser for barnets utvikling og IQ. Hos voksne, kan jodmangel føre til skjoldbrukskjertelsykdommer som struma (forstørret skjoldbruskkjertel) og lavt stoffskifte (hypotyreose).

Anbefalinger for daglig inntak av jod

Alder/ spesielle grupper

Jod (µg/dag)

1-2 år

70

2-5 år

90

6-9 år

120

Barn >10 år og voksne

150

Gravide

175

Ammende

200

(Helsedirektoratet, 2014)

Hva er gode kilder i kostholdet?

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, og hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den. Vi har få gode kilder til jod i det norske kostholdet.

Jod finnes naturlig i fisk og sjømat, spesielt hvit fisk som torsk og sei. Melk og flere typer meieriprodukter som yoghurt, surmelk og brunost, inneholder også relativt mye. Meieriprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet, fordi vi spiser relativt mye av dette. Fordi fôret til norske kyr/kuer blir tilsatt jod inneholder også melken dette næringsstoffet. Egg er også en god kilde til jod, og 2 egg dekker litt over 1/3 av dagsbehovet til en voksen og nesten 80 % av dagsbehovet for en 1-2 åring. 

I Norge får man kjøpt jodberiket salt, men mengden som er tilsatt er ikke nok til at det er en god kilde. Dessuten er salt noe vi bør begrense inntaket av.

Jodinnhold i et utvalg norske matvarer

Matvare

En vanlig porsjonsstørrelse

Andel (%) av anbefalt inntak (voksne) i én porsjon

Jodinnhold, ca. ug per porsjon

Torsk

Til én middag (200 g)

159

238

Egg

En porsjonsomelett (à 2 egg)

37

55

Melk

1 glass (2 dl)

27

40

Brunost

Til en brødskive (16 g)

18

27

Hvitost

Til en brødskive (20 g)

4

6

Jodberiket salt

1 gram

3

5

Anbefalt inntak for voksne (NNR, 2012) 150 mikrogram jod/dag. Beregninger gjort med kostholdsplanleggeren.

Obs. Jodinnhold i torsk har stor variasjon.

Kan jeg få for mye jod?

Et for høyt inntak av jod kan på sikt også være helseskadelig, og et inntak over 600 mikrogram (µg) per dag anbefales ikke. Med et normalt kosthold er dette ikke noe problem. Noen tang- og tareprodukter kan inneholde svært høye mengder med jod, og bør inntas med forsiktighet, så dette bør man være oppmerksom på dersom jodinnholdet ikke er oppgitt.

3 enkle råd for å få i deg nok jod

Ved å ha et sunt og variert kosthold i tråd med de norske kostrådene vil behovet for jod dekkes:

  • Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken. Mager fisk er en spesielt god kilde til jod.
  • Ha et daglig inntak av magre melk- og meieriprodukter.
  • Egg er et supert supplement. To egg dekker litt over 1/3 av anbefalt daglig inntak for voksne, og kan f.eks. spises til frokost, lunsj eller kvelds. 

            

Sist oppdatert: 12. november 2017.

Referanser:
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.