Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rundstykke med eggesalat

Oppbevaring av matpakker

Mange lurer på hvor lenge matpakka holder seg i skolesekken og om den er trygg å spise. Her er noen tips om hygiene, og gode råd om hvordan matpakka holder seg lenger.

- Hvis man smører matpakka hjemme i 7.30-tiden, går det gjerne 3-4 timer før matpakka blir spist. Det er ikke så lang tid at det er noen grunn til å være bekymret for mattryggheten, sier veterinær Elin Røssvold ved Stiftelsen Norsk Mat. Hun har doktorgrad på håndtering av mat og kunnskap om mattrygghet blant norske forbrukere.

- Men legg gjerne matpakka i kjøleskap, hvis det finnes muligheter for det, fortsetter Røssvoll. - Ikke bare på grunn av mattrygghet, men først og fremst fordi maten holder seg friskere og smaker bedre, argumenterer hun.

Et annet godt alternativ er å bruke matbokser med plass til kjøleelement, i hvert fall hvis du vil unngå svett ost. Eller man kan lage havregrøt eller lignende, hvis det er tilgang på en vannkoker.

Holdbarhet og kjøleskapstemperatur

Elin Røssvoll peker på et par andre ting som kan være med på å øke mattrygghet og hygiene rundt matpakker og skolemåltider.

- Kjøttpålegg er pakket i en beskyttet atmosfære, og holdbarhetsdatoen som er stemplet på pakka gjelder så lenge den holdes uåpnet og blir oppbevart i kjøleskap ved anbefalt temperatur på 0-4 °C. Når pakken åpnes bør påleggspakka brukes opp innen 3-4 dager, minner spesialveterinæren om.

Mange er ikke klar over hvor mange grader kjøleskapet sitt holder, eller at det er forskjell på temperaturen øverst og nederst i et kjøleskap. Et godt råd er å legge et termometer i kjøleskapet for å bli bevisst hvor mange grader kjøleskapet holder. Har du et litt eldre kjøleskap kan det godt være ned mot 0 °C nederst i kjøleskapet og 8 °C øverst i kjøleskapet.

Vet du hvor i kjøleskapet maten bør stå?

Håndvask før måltidet

- Mitt beste råd i forhold til at skolematen skal være trygg å spise er at elevene vasker hendene før de spiser. I tiden fra ungene går hjemmefra og til lunsj har de kanskje holdt i en møkkete fotball eller skitnet seg til på andre måter. Felles håndvask for alle er en god måte å sikre hygienen på, avslutter spesialveterinær Elin Røssvoll.

Bruk av rester

Det er ikke noe i veien for å bruke middagsrester som kjøtt, ris eller pasta til en lunsjsalat, forutsatt at restene er oppbevart kjølig. Av ris og pasta kan man for eksempel lage en restesalat, og stekt kjøtt kan skjæres i strimler og brukes i en wrap sammen med litt grønnsaker.

Smøre kvelden før

- Mange har travle morgener før man skal ut av huset, og matpakkene blir laget på rutine. Et lite tips for mer variasjon og kreativitet rundt skolematen er å lage i stand matpakkene kvelden før. Da er det bare å hente frem ferdig smurte matpakker fra kjøleskapet neste morgen, sier matrådgiver Britt Marlene Kåsin fra MatPrat.

- Eller du kan bake tacomuffins, brunostmuffins, horn med ost og skinke eller pizzasnurrer når du har god tid, og legge i fryseren. Så kan du ta opp det du trenger etter behov. Matpakke er viktig, og det er viktig at den blir spist, slår Kåsin fast.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB14 22.07.2024 06:44:49