Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Frukt og grønt

Smoothies

Smoothie kan lages av ulike frukter, grønnsaker og bær. I tillegg kan man tilsette nøtter og korn for å gjøre den mer mettende. Fargerike og friske smoothies smaker alltid godt, og gir kroppen viktige vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber.

Det aller meste av frukt og bær egner seg godt i en smoothie. Bruk friske bær når de er sesong, og frosne bær resten av året. Frukten du bruker bør være godt moden. Det gir den beste smaken. Mange smoothies inneholder banan fordi den gir en fin sødme til smoothien, og samtidig en fin og kremete konsistens. En del grønnsaker kan også brukes - for eksempel avokado, stilkselleri, gulrot, paprika og urter – her er det bare å prøve seg frem for å finne sin favoritt.

En enkel smoothie er raskt å lage

Bruk en vanlig blender eller smoothie-maskin. Rens frukt eller grønnsaker, kutt det opp i grove biter. Du kan også bruke ferske eller frosne bær. Ha juice/melk, eventuelt annen væske i blenderen først – det sparer knivbladene. Ha deretter i frukt/bær/grønnsaker, og eventuelt andre ingredienser som for eksempel egg, frø eller havregryn. Smoothie kan du også lage både med og uten yoghurt – tilsett naturell yoghurt eller yoghurt med smak etter eget ønske. Kjør alt sammen til smoothien har en jevn og tykk konsistens.  Det går fort, ca. 30 sekunder. Hell i glass og drikk smoothien med det samme.

Kanskje det frister med en smoothie med bringebær, blåbærsmoohtie med egg eller en deilig smoothie med mango

Påfyll av næringsstoffer

I et norsk gjennomsnittskosthold bidrar grønnsaker, frukt og bær med betydelig mengder betakaroten, vitamin C, vitamin E, vitamin B6, folat, kalium og antioksidanter. Hele 86 % av C-vitamin inntaket kommer fra denne matvaregruppen. Vitamin C bidrar for eksempel til et normalt fungerende immunforsvar, og hjelper kroppen med å ta opp mer av jernet i maten vi spiser.

Du har kanskje hørt noen påstå at det er mye sukker i frukt? Ja, frukt inneholder litt sukker, men fruktsukkeret kommer i en pakke, altså frukten, sammen med vann, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Kanskje bør du spise mindre sukker - uansett kan du fint inkludere et par frukt i kostholdet ditt hver dag.

For god helse anbefaler Norske helsemyndigheter alle å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, hvorav halvparten av «5 om dagen» bør være grønnsaker. Én porsjon tilsvarer 100 gram, så smoothie er en kjempefin måte å få i seg et par av «5 om dagen» på.

Frokost eller mellommåltid?

Ikke alle har like god matlyst om morgenen, men en god smoothie setter fart på appetitten, gir påfyll av energi og en god start på dagen. Ha i et egg - eller to, litt frokostblanding, frø, nøtter eller havregryn sammen med frukt og bær, og du har en sunn og mettende frokost på 1-2-3. En ekstra grønn smoothie kan gi deg en kickstart på dagen.

Kosthold og trening henger sammen. En sunn og god smoothie kan også gi litt ekstra påfyll av energi før eller etter trening. 

En god måltidsrytme gjør at vi holder oss mer konsentrert og har et mer stabilt blodsukker. Er du litt slapp, småsulten eller kommer søtsuget snikende kan en smoothie være med på å stabilisere blodsukkeret frem mot neste måltid. 

10 smoothie tips

 • God moden frukt gir mer smak. Har du mye moden frukt som du ikke får spist opp, del den i biter og frys ned frukten slik at du senere kan bruke den i smoothie.
 • Bruk gjerne magre meieriprodukter med mindre sukker til hverdags. Se etter nøkkelhullsmerket.
 • For tykkere og mer kremaktig konsistens tilsett yoghurt eller banan. Dette metter også mer.
 • Dersom smoothien ikke blir kald nok, kjør den i blenderen med noen isbiter.
 • Spe med melk eller juice for tynnere konsistens.
 • Har du epler eller banan i smoothien er det lurt å blande i noen dråper lime eller sitron for å unngå at fruktkjøttet blir brunt.
 • Lag en grønnsakssmoothie! Gulrot, paprika, slangeagurk, squash og andre grønne bladgrønnsaker passer godt i smoothie.
 • For et høyere proteininnhold kan du tilsette egg, kesam, skyr eller cottage cheese.
 • Tilsett et par spiseskjeer linfrø hvis du vil ha omega-3 fettsyrer og et høyere fiberinnhold.
 • Litt havregryn eller annen usukret frokostblanding øker næringsinnholdet.

Trendy med smoothiebowl

Skal du være ekstra trendy nå - eller få et instavennlig bilde kan du lage en smoothie bowl med topping. Innholdet i smoothien kan være det samme som du pleier å lage, bare lag smoothien med litt mindre væske - eller bruk frossen frukt eller bær. Hell den tykke smoothien i en bolle/skål, og dekorer den fint med frukt i skiver, chiafrø, bær, kokosflak, nøtter og frø, hakket sjokolade, kakaonibs, spiselige blomster eller urter i et fint mønster. Bruk gjerne utstikkere eller små pepperkakeformer for å få ulike mønster på frukten, for eksempel stjerner. Med et kulejern får du fine små kuler av for eksempel melon eller dragefrukt. Rist gjerne kokosflak eller nøtter for å få en gyllen fin farge på dem. Mulighetene er mange – men husk! Her spiser du med øynene først…

Smooth-is

Barn elsker smoothie! Og om du i tillegg fryser ned smoothien og gir dem smooth-is, vil de om mulig bli enda mer fornøyde. Er det sol og sommer kan du gi dem is med god samvittighet. En litt sunnere smooth-is, lagd på friske frukter og bær, være en god erstatter for iskrem med mye sukker.

Lag smoothien tykk, gjerne med mindre væske enn normalt, og frys den ned i ispinneformer. Tenk ut hvilke farger og smaker det skal være på isen, for eksempel banan eller mango (gul), kiwi (grønn), jordbær (rosa), solbær (lillarosa) eller melon (gul eller lyserød). Her har vi blandet bringebærsmoothien med yoghurt naturell for en tofarget smooth-is. Perfekt til barnebursdag, dessert eller som hverdagskos!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB13 20.06.2024 07:02:49