Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Hvordan koke egg

Alt du trenger er en kjele, vann og - selvfølgelig - ferske, norske egg! Å koke egg er slett ikke vanskelig, men å få egget perfekt hver gang er en kunst. Her lærer du hvordan.

Slik koker du egg:

 1. Kok opp godt med vann i en kjele.
 2. Bruk en skje og legg eggene forsiktig i vannet.
 3. Kok eggene i så mange minutter som nødvendig for å få dem kokt perfekt for deg.
 • Bløtkokt egg 3 - 6 minutter
 • "Smilende egg" 6 - 8 minutter
 • Hardkokt egg: 8 - 10 minutter
 1. Avkjøl eggene i kaldt vann - raskt for bløtkokte egg, like lenge som koketiden for hardkokte egg.

Vil du vite mer om hvordan du lykkes med perfekt kokte egg hver gang, får du mer kunnskap lenger ned i artikkelen.

Bruk romtempererte egg

Vi pleier å si at eggene skal bo i kjøleskapet, men får overnatte på kjøkkenbenken. Eggets egenskaper er best når de er romtemperert - nesten uansett hva du skal bruke dem til. Dette gjelder også når du skal koke egg:

 • Da sprekker ikke eggene så lett under koking.
 • Det er enklere å rense eggene etter at de er kokt.

Bruker du mye egg og vet at de blir brukt opp i løpet av kort tid, kan eggene godt få ligge noen dager på kjøkkenbenken. Da har du alltid tempererte egg klare til bruk. Om du vanligvis har eggene i kjøleskapet og glemmer å ta dem ut kvelden før, kan du allikevel godt koke dem. Koketiden vil bli litt lenger, og sannsynligheten for at egget vil sprekke øker litt. Men de kokte eggene blir like gode.

Koketiden på egg

Et egg består av 1/3 plomme og 2/3 hvite. Hviten stivner ved en temperatur på ca. 65 °C mens plommen først stivner ved nærmere 70 °C.

Innenfor eggeskallet er det også en liten luftlomme i den butte enden av egget. Siden luft utvider seg ved oppvarming, kan dette gjøre at egget sprekker dersom luften ikke kommer seg raskt nok ut av egget gjennom porene i skallet. Om du stikker et lite hull i skallet går luften raskere ut, og gjørat egget holder seg helt og fint under koking.

Koketiden påvirkes ikke bare av om eggene er kalde eller tempererte, men også av størrelsen på eggene, hvor ferske de er eller om du befinner deg ved sjøen eller på toppen av et fjell. i tillegg kommer din egen foretrukne konsistens på plomme og hvite. Den eksakte koketiden er altså avhengig av mange ulike parametre!  

 • Kalde egg trenger litt lenger koketid enn tempererte egg
 • Store egg trenger litt lenger koketid enn små egg
 • Ferske egg trenger litt lenger koketid enn eldre egg 
 • Koking høyt til fjells tar lenger tid enn koking ved sjøen

Så et kaldt, stort, ferskt egg kokt på Galdhøpiggen trenger ca. 2 minutter lenger koketid enn et romtemperert, lite, eldre egg kokt i strandkanten.

 • Bløtkokt egg 3 - 6 minutter
 • "Smilende egg" 6 - 8 minutter
 • Hardkokt egg: 8 - 10 minutter

For at eggene ikke skal fortsette å stivne (koagulere) må du stoppe kokeprosessen når de har kokt lenge nok. Skyll eggene raskt i kaldt vann. Deretter kan du holde dem varme ved å legge dem i en skål eller kurv og dekke dem med en håndduk. Hardkokte egg bør avkjøles like lenge som de har kokt. Sørg for at vannet er ordentlig kaldt, slik at de avkjøles raskere.

Hvorfor blir egget grønt inni?

Har du opplevd å få en grønn ring rundt eggeplommen på hardkokt egg? Den grønne fargen skyldes en reaksjon mellom mineralene jern og svovel som er naturlige i egget. Mange synes det er litt udelikat, men det er ikke farlig. Reaksjonen kan skyldes to ting:

 • Egget er ikke avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt, og kokeprosessen har fortsatt
 • Egget er kokt for lenge 

I begge tilfeller har temperaturen inne i egget vært for høy over for lang tid. For å unngå dette er det viktig at kokte egg avkjøles helt i kaldt vann dersom de ikke skal spises med det samme.

Koke egg til mange

Skal du koke mange egg, er det en fordel å bruke en stor kjele og nok vann til at temperaturen i vannet ikke synker for mye når eggene legges i. Det er også en fordel at eggene er tempererte og ikke kjøleskapkalde. Vannet trenger ikke å fosskoke, det holder at temperaturen er opp mot 100 °C.

HVordan holde eggene varme

Bløtkoker du egg i god tid før de skal serveres, kan det være vanskelig å holde eggene varme uten at de fortsetter å koagulere. Da kan det være en idé å koke eggene litt kortere enn nødvendig, avkjøle dem raskt i kaldt vann og deretter holde dem varme i et klede i en kurv eller liknende. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 15.07.2024 04:49:04