Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Sommer

Spis norsk mat om sommeren

Spiser du i sesong er det alltid noe å glede seg til. Her har vi plukket ut våre favoritter med norske råvarer fra sommeren, som gjør det lettere for deg å nyte råvarene når de er på sitt beste. 

Sesong- eller helårsvarer?

Tenk sesong når du skal lage mat. I sommerhalvåret kan du fråtse i salater, laget med norske grønnsaker, frukt og bær. Om høsten kan du lage varmende gryter med rotgrønnsaker og sesongens lam, mens lagringsgrønnsaker, som potet, løk og rotgrønnsaker, og flere typer fisk, som skrei, er tilgjengelig gjennom vinterhalvåret.

Norsk kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter og noen drivhusvekster, som agurk, samt kornsorter som bygg og havre, er tilgjengelig gjennom hele året. 

Norsk seterkultur på Unescos verdensarvliste

Norsk og svensk seterkultur er skrevet inn på Unescos verdensarvliste. I denne episoden snakker Katrine Lekang, seniorrådgiver bærekraftig matproduksjon, og Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver, om hva dette betyr, hvorfor verden ønsker å bevare denne kulturen og hvorfor du bør besøke ei seter denne sommeren.

Sommerlige festkaker

Sommeren er tid for bryllup, fest og sosiale sammenkomster - og med det også; kaker! Pynt festkakene med sommerens bær mens de er i sesong.

Fristende festkaker

Om det er konfirmasjon for husets minstemann, bryllup for bestevennen eller bursdagsfest for favorittkollegaen – en skikkelig festkake hører med.