Sauerkraut

Kategori
Sunn
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Fermentert kål blir tilberedt og spist i en rekke europeiske land, og er en gammel, tradisjonsrik måte å konservere høstens avling på for bruk gjennom hele vinteren. 

Ingredienser

  • 1 stk hodekål ( ca. 1 kg )
  • 4 ss salt
  • 1 dl vann
Vis næringsinnhold
Energi
80kcal
Fett
0,25g
Protein
3,5g
Karbohydrater
13g
Jern
0.75mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

  1. Fjern de ytterste bladene på kålhodet og del det i båter. Skjær vekk stilkfestet og kutt kålen i fine strimler med en skarp kniv, mandolin eller ostehøvel. Ha den snittede kålen over i en stor bolle.
  2. Dryss over salt, og sett kålen til side i 5-10 minutter.
  3. Hell vann over kålen og bruk hendene til å massere den godt slik at fibrene knuses og den begynner å avgi væske.
  4. Fyll kålen på store, rene glass. Bruk gjerne en tresleiv eller liknende slik at kålen pakkes tett i glasset. Fyll på væske til kålen er helt dekket og det er 1-2 cm igjen til kanten på glasset. Skru på lokk. Sett glasset på kjøkkenbenken eller et annet lunt sted i minst 7 dager. Åpne lokket et par ganger i døgnet for å slippe ut litt av trykket som danner seg. Pass på at kålen hele tiden er dekket av væske. Tilsett litt mer vann ved behov.
  5. Etter 7 dager kan du smake på sauerkrauten. Liker du den mer fermentert, kan du la den fortsette å stå i romtemperatur. Oppbevar ferdig sauerkraut i kjøleskapet, den er holdbar i minst to uker. 
Bruk gjerne denne oppskriften som en grunnoppskrift, og prøv deg frem med andre smakstilsetninger og kombinasjoner.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.