1. Hell melk og fløte i en kjele. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha stang og frø i kjelen sammen med fløtemelken. Kok opp blandingen, trekk kjelen av platen og la blandingen stå i 10-15 minutter.
2. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.
3. Ta ut vaniljestangen og hell fløtemelken forsiktig i en tynn stråle over i eggedosisen. Rør hele tiden.
4. Hell blandingen tilbake i kjelen, og la den stå på svak varme til den blir ca. 80 °C og begynner å tykne. Rør hele tiden, og se til at det ikke koker da kan blandingen sprekke. Sil blandingen og avkjøl den helt.
5. Kjør den avkjølte blandingen i en ismaskin til den har en kremete og fin konsistens. Har du ikke ismaskin, hell den avkjølte blandingen over i en egnet beholder, for eksempel en brødform, og sett den i fryseren. Rør jevnlig i blandingen under innfrysningen, ca. hver halvtime, slik at det ikke danner seg iskrystaller. La isen stå i fryseren til den er helt stiv, ca. 6 timer.
6. Lag kuler av vaniljeisen og server den med friske jordbær. Pynt eventuelt med sitronmelisse.