Ostekake med gelélokk

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Ostekake med gelé - en gammel klassiker! Men, fortsatt like god. Sprø kjeksbunn, syrlig og god ostemasse og deilig gelé på toppen. Pynt med friske bær og du har en kake til 17.mai,  konfirmasjon, bryllup, dåp eller søndagskaffen. En kake gir ca. 16 kakestykker.

Ingredienser

1 Porsjoner

Kjeksbunn:

  • 250 g digestive kjeks eller kornmo kjeks
  • 100 g smør
  • 1 ss sukker (kan sløyfes)
  • 0,5 ts hel kanel

Ostemasse:

  • 1 pk gelépulver med sitronsmak (á 125 g)
  • 2,5 dl vann
  • 3 dl rømme
  • 200 g kremost naturell
  • 100 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte

Gelélokk:

  • 1 pk gelépulver med bringebærsmak (á 125 g), eventuelt annen smak som jordbær, blåbær, appelsin eller kiwi
  • 2,5 dl vann
  • ca. 200 g friske bær til pynt

Slik gjør du

  1. Ta ut rømme og kremost en stund før du skal bake. Når ingrediensene er romtemperert, er det lettere å unngå klumper i ostemassen når du sper inn geléen.
  2. Kjør kjeks, sukker og kanel til kakebunnen i en blender eller foodprosessor til kjeksen er knust. Har du ikke blender kan du også legge kjeksen i en zip-lock pose, og knuse kjeksen med et kjevle eller noe annet som er egnet. 
  3. Smelt smør, og ha det smøret i kjeksblandingen.
  4. Kle bunnen av en springform (ca. 24 cm i diameter) med bakepapir og press kjeksblandingen ut i bunnen av formen. Avkjøl i kjøleskap mens du lager ostemassen.
  5. Kok opp vann i en liten kjele, trekk kjelen av platen og rør inn sitrongelépulver til alt pulveret er løst opp.
  6. Rør sammen rømme og kremost i en bolle. Sikt inn melis og vaniljesukker, og rør alt sammen.
  7. Visp kremfløte til en luftig og myk krem. Vend forsiktig kremen inn i ostemassen med en slikkepott, slik at mest mulig luft bevares.
  8. Sjekk temperaturen på geléen. Den bør ikke være for varm. Ha litt av ostemassen over i kjelen med gelé. Rør det sammen, og spe deretter geléblandingen over i ostemassen i en tynn stråle mens du rører. Du kan også spe geléen direkte i massen, men på denne måten er det lettere å unngå klumper i ostemassen.
  9. Rør alt sammen, og hell ostemassen over kjeksbunnen i springformen. Sett en tallerken, eller dekk til med noe annet egnet slik at ostemassen står godt beskyttet. Sett kaken i kjøleskap i minst 4 timer, gjerne over natten.
  10. Lag gelélokket når ostemassen er stivnet. Kok opp vann i en liten kjele, trekk kjelen av platen og rør inn gelépulver. Rør til pulveret er helt oppløst, og la blandingen avkjøle seg litt, men fortsatt er flytende, før du heller den over ostemassen i formen. Hell gjerne blandingen over baksiden av en spiseskje, da unngår du bobler i geléen eller merker av strålen i ostemassen. 
  11. Sett formen kaldt til geléen har stivnet, 1-2 timer.
  12. Bruk en liten, spiss kniv og skjær langs kanten av springformen. Mens kaken er kald, kan du også enkelt flytte den fra bunnen av springformen over på et kakefat. Bruk gjerne en stor palett eller en kakespade til hjelp.

Pynt med friske bær, gjerne en blanding av bjørnebær, bringebær, blåbær og rips. Du kan også drysse litt knust kjeks på kaken rett før servering.

Vil du se på flere oppskrifter med ostekake? Ikke noe problem vi har samlet ostekakene våre, slik at du enkelt kan velge.

Ostekake med gelé

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.