Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grillspyd med kamskjell og appelsin

Flere muligheter på grillen

Sommer og sol, lag maten ute og nyt sommeren! Grillen er en god varmekilde, bruk den som en stekeovn eller kokeplate, og tilbered middagen ute, også de dagene du ikke griller.

Grill med lokk gir samme effekt som en stekeovn, og kan brukes til både steking og baking.

Form

Finn frem gamle ildfaste former eller en avlagt rømertopf leirgryte å ta dem med ut på grillen. Slike former kan også kjøpes billig på et loppemarked. Ildfaste former i alle slags størrelser og fasonger er ypperlige til varme grønnsaksretter og andre "alt i ett"- ovnsretter. Også paier kan lages på denne måten.

Entrecôte med aubergine og squash, greske poteter, skinkepai og søtpotet med marshmallows er gode eksempler på bruk av former på grillen.

Skinkepai - alternativ 1

Panne

Stekepanna kan gjerne brukes på grillen. Sett den rett på grillristen og reguler varmen som ved vanlig grilling. Dette er praktisk hvis du vil lage en omelett, egg og bacon eller surre noen små grønnsaker.

Finn fram stekepanna og prøv deg på cowboyfrokost, omelett med skinke og paprika, stekt ris eller spicy toast på grillen.

Cowboy frokost

Wok

Wok'en kan du også gjerne ta med ut. Har du en en orginal wok med rund bunn, ta av grillristen og sett wok'en i flammene for å få varmen oppover langs kantene. En wok med flat bunn av støpejern eller aluminium kan brukes direkte på grillristen. Det er viktig å ha god varme, da stekingen skal gå hurtig for å få sprø grønnsaker og saftig kjøtt.

Biffwok med kål og peanøtter, wok med kylling og nudler, wok med svinekjøtt, kylling chop Suey og Pad thai med svinekjøtt er retter som egner seg til å wokke på grillen.

Pad Thai - stekte nudler med svinekjøtt

Kjeler og gryter

Kjeler og gryter kan brukes på samme måte som en stekepanne. Her kan du koke pasta, sauser, poteter og grønnsaker. Hva med en lun potetsalat? Også kaffekjelen trives på grillen.

Lag pastasalat med spekeskinke, potet- og aïolisalat med chorizoMuhammara eller dillstuede poteter på grillen.

Muhammara dip

Stekeplate

Noen griller er utstyrt med en stekeplate på den ene siden. Denne har bruksmuligheter som en stekpanne eller "takke". Her er det ypperlig å steke pannekaker, lomper, egg og bacon og grønnsaker. Dersom det er lokk på grillen, er denne velegnet til å steke pizza. Her kan du også steke andre bakevarer.

Hjemmelagde lomper, focaccia pizza med laks og jordbær, yoghurtlefser, pizza med moreller og feta og amerikanske pannekaker kan du fint bake og steke på grillen!

Pizza med moreller og feta

Damping

Aluminiumsfolie er et kjent og kjært hjelpemiddel i grillsammenheng. Det kan brukes til å pakke inn tilbehør eller alle råvarene i ett. Hele middagen kan lages i en pakke, all smak og kraft blir bevart. I folie blir mat dampet, og gir oss en fantastisk smaksopplevelse.

Laks i folie, grillet torsk med ramsløkpoteter, grillede blåskjell med tangsmør, grillet torsk i folie og grillet skinkebiff med foliebakte poteter blir snadder ved hjelp av litt folie.

Grillede blåskjell med tangsmør

Grillen gir oss de fleste steke- og kokemuligheter, så flytt kjøkkenet ut. God sommer!

Sist oppdatert: fredag 3. mai 2024

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB14 25.06.2024 00:45:04