Bruk opp grønnsakene dine!

Har det en tendens til å hope seg opp i kjøleskapet ditt? Med halvvisne grønnsaker, rømmebokser og åpnede glass med tacosaus? Her får du et lite crashkurs i hvordan du kan bruke opp grønnsakene dine og bidra til å kaste mindre mat.

5 tips til hvordan du kan bruke opp grønnsakene

  1. Se på grønnsaksrestenerestene som en utfordring, og ikke som en plage!
  2. Alt kan gjenoppstå i en suppe (nesten, iallfall)
  3. Lær deg noen enkle grunnoppskrifter og prinsipper
  4. Våg å ta sjanser. Det er ingenting som ikke er lov. Mangler du en ingrediens, kan den sikkert erstattes med noe annet.
  5. Har du en bitteliten rest av noe kan den garantert lures inn i en ny rett
  6. Smak, smak, smak og smak!

De aller fleste grønnsaker kan få nytt liv i en suppe, puré, saus, stuing eller omelett som kan være tradisjonell og norsk, eller inspirert av Asia eller Middelhavet.

Ta utgangspunkt i en oppskrift som du kjenner, og lek deg med den. Skal du lage en suppe eller en puré, kan det være lurt å sortere grønnsakene etter farge først, ellers blir det lett en trist og ubestemmelig farge på det ferdige resultatet. Skal du lage suppe kan du bruke bare vann, eller spandere litt kraft eller buljong. Og har du en skvett fløte, litt kremost eller en rømmerest, vil det heve smaken på enhver suppe.

Grønne grønnsaker i samme suppe

For å bevare den fine grønne fargen i pureer og supper er det et poeng å ikke blande inn så mange andre grønnsaker. Spinat, erter, ruccula, grønnkål, salat, mangold, brokkoli, purre, vårløk, fennikel, friske urter, pak choi, asparges, squash og grønn chili er noen av de grønnsakene som er fine å koke suppe på. Har du litt halvgammel salat eller noen halvvisne urter, så får de slå følge i gryta også. Det er dessuten lurt å ikke koke de grønne suppene for lenge – grønne grønnsaker har en tendens til å bli grå etter hvert. Topp suppen med et egg, brødkrutonger av gammelt brød, litt gresk yoghurt eller rømme.

Våre oppskrifter på spinatsuppe med egg, purre- og brokkolisuppe, squash- og basilikumsuppe, ertesuppe med kyllingstrimler og brokkoli- og ertesuppe med torsk er supre å ta utgangspunkt i når du har grønne grønnsaker som bør brukes opp.

Røde grønnsaker som passer sammen

Om du skal lage tomatsuppe eller -saus er det en utmerket anledning til å bli kvitt rester av andre røde grønnsaker. Paprikaskalken, de bløte cherrytomatene eller den slappe gulroten er alle selvsagte ingredienser i enhver rett med tomater. Skal du lage suppe eller saus, kan du dessuten få brukt opp noen av de åpnede glassene med chilisaus eller skrape ut den siste slanten i ketchupflasken.

Har du røde grønnsaker som bør brukes opp er det ideellt å lage en form for tomatsuppe. Oppskriftene på tomatsuppe med kylling, bønner og basilikum eller løk- og tomatsuppe kan anbefales.

Rødbeter – i en klasse for seg

Rødbeter er så kraftige i fargen at de lett kan dominere den retten de er med i, men om de får spille førstefiolin, kan de godt få selskap av andre grønnsaker i vakkert samspill – for eksempel løk, potet, selleri, gulrot, gresskar, squash, hvitløk, chili og tomat.

Restemat kan til og med bli gjestemat, om du lager en god russisk borsjtj. Vil du heller ha et tips til en sunn og god suppe til hverdagsmiddagen er rødbetesuppe med strimlet svinekjøtt og bønnespirer et godt valg.

Gule grønnsaker som passer sammen

En gul suppe lyser opp på middagsbordet, og man kan ikke annet enn å bli glad av den fantastiske fargen. Smaken kan du variere med krydder som gurkemeie, karri, koriander og spisskummen. Og hvitløk, selvfølgelig. Søtpotet, gresskar, gulrot, squash, gule tomater, gul paprika, chili og løk er grønnsaker som gjør seg godt både hver for seg og sammen i en gul suppe.

Med overskudd av gule grønnsaker i grønnsaksskuffen kan du få brukt dem opp ved å lage for eksempel klar kyllingsuppe med gresskar og lime, gresskarsuppe med kylling eller jordskokk- og gulrotsuppe.

Hvite grønnsaker som passer sammen

Sellerirot, stilkselleri, persillerot, pastinakk, jordskokk, hvitløk, squash, hodekål, blomkål, purre, potet og aubergine er alle grønnsaker som kan blandes vilkårlig og bli gode, hvite supper. De hvite grønnsakene gjør seg også godt sammen med alle andre grønnsaker. Og alle supper blir rundere i smaken av en fløte- eller rømmeskvett.

Både jordskokksuppe med spekeskinke, blomkålsuppe, purre- og potetsuppe og purre- og hvitløksuppe med kylling er kjempegode supper du kan lage av lyse grønnsaker.

Sist oppdatert: 28. november 2018

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.