Porsjonsberegning i hverdagen

Er du lei av å alltid sitte igjen med rester etter middagen? Lær deg riktig porsjonsberegning, så reduserer du det problemet! Her får du en oversikt over hvordan du beregner hvor mye du trenger av ulike råvarer til et måltid.

Det kan være mange grunner til at du sitter igjen med mer eller mindre rester etter middagen. Kanskje var ikke matlysten helt på topp, kanskje var en av ungene med en venn hjem. Eller kanskje hadde du enda en gang tatt i litt ekstra da du skulle beregne hvor mye du skulle lage. Noen ganger er det lurt – da er en del av neste dags middag allerede laget – andre ganger er det irriterende, og da er det lett å la overskuddet gå i søpla. Om du lærer deg

 

Slik beregner du porsjoner

Kjøtt og fisk

Hvor mye du beregner per person er avhengig av hva du skal lage, og om råvaren er med eller uten bein.

Dette er cirkaberegninger, og i mange retter kan mengden justeres ned og kjøtt og fisk kan godt suppleres eller erstattes av andre proteiner.

 

Kjøtt

Kjøtt uten ben 150 g

Kjøtt med ben 250 g

Kotelett 250 g

Kjøttdeig og karbonadedeig 100-150 g

Pølser 150 g

Kylling, hel 500 g

 

Fisk og skalldyr

Fiskefilet 200 g

Fisk i skiver 300-400 g

Lever av skrei 80-100 g

Rogn av skrei 100-150 g

Reker 400-500 g

Blåskjell 400-500 g

Krabbe 1 stk per person (ca. 500 g)

 

Poteter

Vanligvis beregnes det 200 g per porsjon

 

Pasta

60-100 g tørr pasta regnes som en vanlig porsjon

Bruker du hendene, vil tommel og pekefinger som danner et hull med omkrets på størrelse med et kronestykke tilsvare en porsjon spagetti (100 g)

Mange pastasleiver har hull i midten, som tilsvarer en porsjon pasta.

Makaroni og andre mindre pastatyper

1 porsjon                    1 ½ dl (60 g)

2 porsjoner                 3 dl

4 porsjoner                 6 dl

 

Ris, bulgur, couscous, perlegryn og quinoa

1 porsjon        ca. 1 dl (60 g) 

4 porsjon        ca. 4 dl (240 g)

Erter, bønner og linser

1 porsjon:  tørre ca 1 dl (80 g)  bløtlagte/kokte ca. 2 dl (150 g)

 

Grønnsaker

Til middag beregnes minimum 150 g grønnsaker per person.

Skal du bruke mer en én grønnsak, fordeler du vekten på de ulike grønnsakene, for eksempel 75 g kål, 50 g gulrot og 25 g sukkererter.

Sopp: mellom 50 og 150 g, avhengig om soppen skal blandes med andre ingredienser eller serveres alene.

Salat eller råkost: ca 150 g per person.

 

Suppe og saus

Suppe til forrett         2 dl

Suppe til hovedrett    4 dl

Saus (brune og lyse)  1 dl

Dressing                     ½ dl

 

Kilder:

https://ndla.no/nb/node/141246?fag=86643

https://www.matprat.no/artikler/mengde-mal-og-vekt/hvordan-beregne-mat-til-mange/

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.