Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Suppe i skål - porsjonsberegning

Porsjonsberegning i hverdagen

Riktig porsjonsberegning er både økonomisk og miljøvennlig - og er et godt verktøy for å  kunne beregne riktig mengde mat til både hverdag og fest. På den måten slipper du å brenne inne med for mye mat, og bidrar til et mer bærekraftig forbruk.

Å beregne riktig mengde ferdig tilberedt mat av ulike råvarer kan være kinkig, og mange av oss tar litt ekstra for ikke å risikere å ha for lite.

Det kan være mange grunner til at du sitter igjen med rester etter middagen. Kanskje var ikke matlysten helt på topp, kanskje var en av ungene med en venn hjem. Eller kanskje hadde du enda en gang tatt i litt ekstra da du skulle beregne hvor mye du skulle lage. Noen ganger er det lurt å ha rester – da er en del av neste dags middag allerede laget, andre ganger er det irriterende, og da er det lett å la restene gå i søpla. Om du lærer deg å beregne hvor mye mat du skal lage, er det mindre sannsynlig at du blir sittende igjen med unødvendige rester. Her får du en oversikt over hvordan du beregner hvor mye du trenger av ulike råvarer til et måltid.

Slik beregner du porsjoner

Beregning av kjøtt og fisk

Hvor mye du beregner per person er avhengig av hva du skal lage, og om råvaren er med eller uten bein.

Dette er cirkaberegninger, og i mange retter kan mengden justeres ned og kjøtt og fisk kan godt suppleres eller erstattes av andre proteiner.

Kjøtt

Hva

Mengde

Råvare

Mengde per porsjon

Kjøtt uten ben

150 – 200 g

Kjøtt med ben

250 g

Koteletter

250 g

Kjøttdeig og karbonadedeig

100-150 g

Pølser

150 g

Kylling, hel

500 g

Fisk og skalldyr

Hva

Mengde

Fiskefilet

200 g

Fisk hel eller i skiver

300-400 g

Lever av skrei

80-100 g

Rogn av skrei

100-150 g

Reker

400-500 g

Blåskjell

400-500 g

Krabbe

1 stk per person

Klippfisk, tørr

100-150 g

Klippfisk, utvannet

250 g

Poteter, ris, pasta, etc.

Hva

Mengde

Poteter

200 g

Spagetti, tagliatelle mm

60-100 g tørr pasta

Makaroni og annen liten pasta

1 ½ dl (60 g)

Ris, bulgur, couscous, perlegryn og quinoa

1 dl (ca 60 g)

Erter, bønner og linser (tørre)

ca. 1 dl (8o g)

Bløtlagte/kokte ca. 2 dl (150 g)

Bruker du hendene, vil tommel og pekefinger som danner et hull med omkrets på størrelse med et kronestykke tilsvare en porsjon spagetti (100 g)

Mange pastasleiver har hull i midten, som tilsvarer en porsjon pasta.

Grønnsaker, sopp, salat og råkost

Til middag beregnes vanligvis minimum 150 g grønnsaket per porsjon.

Skal du bruke mer enn én grønnsak, fordeler du vekten på de ulike grønnsakene – for eksempel 75 g kål,50 g gulrot og 25 g sukkererter.

Sopp beregnes mellom 50 og 150 g, avhengig av om soppen skal blandes med egne ingredienser eller serveres alene.

Salat og råkost beregn ca 150 g per person

Suppe og saus

Hva

Mengde

Suppe til forrett

2 dl

Suppe til hovedrett

4-6 dl, avhengig av type suppe

Saus

½ - 1 dl, avhengig av type saus

Dressing

½ - 1 dl, avhengig av type dressing

Sist oppdatert: tirsdag 22. august 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB13 16.04.2024 11:34:44