Hopp til hovedinnhold
matprat logo
SLIK TAR DU BEST VARE PÅ MATRESTENE

Slik tar du best vare på matrestene

Matrester er noe av det vi forbrukere kaster mest av, og alle kan bli flinkere til å ta vare på rester, både for å spare klimagassutslipp, lommebok og miljø. Hvordan tar vi vare på maten på en best mulig måte? Er det for eksempel greit å bruke en isboks til oppbevaring av middagsrester? Og hva er et godt alternativ til plastfolie? 

De vanligste produktene vi bruker til å pakke inn mat i kan være bokser og skåler, plast- og aluminiumsfolie, samt ulike typer papir. I tillegg kan man finne tekstiler satt inn med for eksempel bivoks, som er et godt alternativ til matpapir eller plastfolie.

I dag kaster nordmenn mat tilsvarende at hver 10. handlepose vi kjøper går rett i søpla! Om vi hadde klart å kutte matsvinnet til null, hadde det hatt større klimaeffekt enn å fjerne alle utslippene av klimagasser fra hele Bergen by. Å slutte å kaste mat er dermed et viktig klimatiltak, og det er mye unødvendig ressursbruk og klimagassutslipp å spare på å spise opp maten!

Bokser og skåler

Bokser og skåler kommer i alle slags materialer, størrelser og fasonger. Utvalget er stort, og det er lett å finne noe som passer til eget bruk. Se etter glass-og-gaffelmerket, som brukes for å indikere om produktet er egnet til bruk på mat og drikke. Unngå å bruke gamle isbokser og liknende til oppbevaring av mat – disse er spesiallaget til den matvaren de inneholder, og regnes som engangsemballasje. Å ha egne bokser for matrester i kjøleskapet kan gjøre det lettere å ta i bruk restene, eller ta med boksen som lunsj.

Mer enn 50% av alt matsvinnet i Norge oppstår hos oss deg og meg. Dårlig tid og planlegging er en av årsakene til at vi kaster mye mat, mens gryterester er det vi kaster mest av. 

Folie og papir

Sjekk at plast- og aluminiumsfolie har de bruksegenskapene de er tenkt til.

  • Aluminiumsfolie reagerer på salte og sure næringsmidler, og enkelte plastfolier egner seg ikke i for eksempel mikrobølgeovn.
  • Matpapir og bakepapir ser omtrent likt ut, men har ulike egenskaper. Matpapir egner seg ikke i stekeovn, og bakepapir duger ikke til å pakke matpakka i.
  • Tørkepapir kan være beregnet på annet bruk enn på kjøkkenet. Er papiret resirkulert, kan det inneholde stoffer som ikke bør komme i kontakt med mat. Sjekk at glass-og-gaffelmerket står på pakken.

Alternativer til plast

Det er et økende fokus og ønske om å erstatte plastfolie og -poser med gode alternativer.  Det aller enkleste er å oppbevare maten i en skål i kjøleskapet og dekke med en asjett, talleken eller et lokk. Tekstilposer til frukt og tynne bommullstekstiler innsatt med bivoks er to andre eksempler på gode alternativer til plast. Tekstilene kan vaskes eller tørkes av med vann, og har lang holdbarhet.

Hvorfor er mat i butikken pakket i plast?

I butikkene er mange matvarer pakket i plast – av ulike grunner. Frukt og grønt inneholder opp til 96 % vann, og forringelsen skjer raskt om de ikke er pakket riktig. Det samme gjelder kjøtt og fisk, som i stor grad blir pakket i emballasje med pakkegasser* for å forlenge holdbarheten, og varer som importeres fra hele verden, og som er avhengig av riktig emballering for å bevare holdbarheten under transporten og forhindre matsvinn i det leddet.

Undersøkelser har vist at uten emballasje på disse varene, ville butikkene vært nødt til å kaste betydelig mer enn de gjør i dag, og mengden matavfall ville økt voldsomt. Plastpakket mat fører altså til mindre matsvinn. Så kan man diskutere om det er nødvendig å pakke to avokadoer i en plastform med plastpose utenpå.

Pakkegass

Gassen som brukes i matemballasje øker holdbarheten på matvaren fordi den hemmer mikroorganismene i å formere seg. I Norge brukes en blanding av CO2 og N2 i kjøttdeigpakker og annet ferskt kjøtt. Gassen gjør at pakken kan bule litt, og den kan ha en ubehagelig lukt i det pakken blir åpnet. Denne lukten vil forsvinne i løpet av et par minutter så lenge matvaren er fersk.

Sist oppdatert: 26. september 2019

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB13 11.12.2024 08:25:40