Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

5 hacks som redder grønnsaker og frukt

Vi kaster mye frukt og grønnsaker! Her får du 5 hacks som redder slapp og overmoden frukt og grønt. Skall og skrell, brune bananer og fryst chili - gjør maten #diggigjen!

Disse hacksene finner du i denne artikkelen:

  1. Grønnsakskraft med skall og skrell
  2. Smoothie zip-lock poser
  3. "Nicecream" av banan
  4. Fryst chilli
  5. Grønnsakschips av skall og skrell 

Hack 1: Grønnsakskraft med skall og skrell

Ikke kast skall og skrell fra grønnsaker, ta også vare på de grønnsakene som begynner å bli litt slappe og lag ei fantastisk god grønnsakskraft! Har du ikke nok med en gang - kan du legge skall og skrell i en zip-lock pose i fryseren og koke kraft når du har fått samlet nok. Husk å vaske grønnsaker med jord godt før de brukes.  

Ha skall og skrell, pluss eventuelt slappe grønnaker i en stor kjele og dekk med vann.  Småkok i minst 2 timer. Grønnsaker som purre, gulrot, løk, sopp, tomat, fennikel, paprika og stangselleri gir ekstra god smak til kraften. Ha gjerne i slappe urter, noen hele pepperkorn og et laurbærblad eller to. Grønnsaker som tilhører kålfamilien, eks. blomkål og brokkoli egner seg ikke spesielt godt i kraften, men kan brukes i for eksempel en suppe.

Sil og avkjøl kraften, oppbevar den 1 uke i kjøleskap, eller frys den ned til senere bruk. Frys gjerne kraften ned i isbitposer, eller en egnet beholder. Kraften kan brukes i supper, sauser, gryter eller som en varmende drikk. Hva med å prøve svinefilet i pho, eller en klassisk risotto neste gang du har litt kraft å bruke opp?

Hack 2: Smoothie zip-lock poser

Overmoden frukt frister ofte ikke - kutt opp frukten og frys den ned i zip- lock poser. Da kan du lage deilig smoothie på 1-2-3! Posene kan fylles opp etter hvert som du får rester av frukt og grønt i løpet av uka.

Husk å ha minst 2 dl væske i blenderen først, det skåner knivbladene. Du kan bruke eplejuice, appelsinjuice eller et melkeprodukt - alt etter hva du liker best. Tilsett gjerne ekstra yoghurt eller egg for et høyere proteininnhold, som i denne blåbærsmoothien. Chili, ingefær og hvitløk er gode smakstilsetninger i en smoothie. Tenk gjerne fargekombinasjoner når du blander ingredienser som for eksempel banan, mango, appelsin og ingefær eller avokado, spinat, grønnkål og druer. Prøv deg frem og finn kombinasjonen du elsker!

Hack 3: "Nicecream" av banan

I Norge kaster vi nesten 60 000 bananer hver dag!  Mange liker ikke smaken av en overmoden banan, mens andre lar single bananer ligge igjen i butikken. Overmodne bananer er veldig søte, og perfekte å bruke i både bakst og annen matlaging.

Er du sugen på noe digg? Da er denne deilige nicecream'en noe for deg! Frys ned banan i biter. Når bananen er frossen kan du kjøre den i en blender eller kjøkkenmaskin sammen med kokosmelk og sitron. Server den i kjeks eller beger! Et godt alternativ til softis. Server isen alene, eller med en rykende fersk kake, pannekake eller pai! Hvis ikke nicecream frister, hva med bananis på pinne, bananpannekaker eller en banankake - andre oppskrifter som kan redde bananen fra søpla. 

Hack 4: Fryst chili

Du har kjøpt en pakke chili, og kanskje brukt en av de tre i pakken. De andre blir liggende til de er slappe og ender i søpla... Høres det kjent ut? Legg chilien i fryseren. Da kan du ta den opp ved behov, og rive den i frossen tilstand - noe som også gjør den enklere å bruke! Du slipper "chilifingre". Riv chili i en god chili con carne, chilimarinade, eller i denne spennende lemonaden med grønn chili.  

Har du mye chili kan den også tørkes på et lunt sted på kjøkkenet. Når chilien er helt tørr kan den presses lett mellom fingrene til flak. Bland sammen med havsalt for en spicy saltblanding.

Hack 5: Skall og skrell av potet og rotgrønnsaker

Ikke kast skall og skrell av grønnsakene. Det kan bli til deilig og sprø grønnsakschips! Skall inneholder mye næring og de fleste av oss vet ikke at det faktisk kan spises. Det er ikke noe i veien med å spise skall på grønnsaker, så lenge vi husker å vaske det godt.

Legg skallet på et bakepapirkledd stekebrett, ha over litt olje og salt og stek det i ovn på 200 °C i 18-20 minutter. Du kan også fritere skrellet i en nøytral olje.

Grønnkålchips har blitt en ny klassiker i mange hjem, men hva med å prøve pastinakkchips servert med pepperrotkrem til neste sammenkomst? Eller fritert potetskall med en spicy chilimajones?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 22.05.2024 22:13:13