Alle sju slaga

Sju slag småkaker er en gammel tradisjon til jul. Sju var et lykketall, så derfor måtte man før i tiden fylle sju slag i kakeboksene.

Hvilke kakeslag som er de riktige sju varierer fra sted til sted og fra familie til familie. Slik var det før og slik er det i dag. Men vi vet at pepperkaker, krumkaker, sandkaker, sirupssnipper, smultringer, berlinerkranser og kransekaker er blant dagens mest populære småkaker. Andre tradisjonelle julekaker vi fortsatt gjerne baker er fattigmann, goro og serinakaker. I tillegg har vi åpnet opp for mer moderne varianter som chocolate cookies eller italienske biscotti.

Gode barndomsminner

Det som kanskje er annerledes i dag enn før i tiden, er at vi ikke måler lykken i antall kaker i boksen. Viktigere er det å skape gode barndomsminner for barna våre ved å gjøre hyggelige juleforberedelser sammen med dem eller å samle gode venner og bake sammen mens man senker skuldrene. Alle tar med en deig hver, og så deles de ferdigbakte småkakene til slutt. Vips, så har man fire-fem slag i boks i til jul.

Følg oppskriften nøye

Som regel kan man slumse litt med både mengder og ingredienser når en lager mat, men dette gjelder så absolutt ikke for småkaker og julebakst. Her gjelder det å være nøyaktig og følge oppskriftenes fremgangsmåte akkurat slik det står. Det er beste garanti for å få vellykket bakst.

Tabell over mål og vekt på matvarer som ofte brukes til baking.

Bruk tempererte egg

Det kan også være nyttig å vite at eggenes bakeegenskaper utnyttes best når eggene er tatt ut av kjøleskapet i god tid før bakingen setter i gang, og at det er enklere å skille plomme og hvite fra hverandre på tempererte egg.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.