Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vørterbrød

Vørterbrød

Ingredienser

porsjoner

Fordeig:

  • 1 pk gjær
  • 1 flaske vørterøl (0.33 l)
  • 1 ts salt
  • ca. 400 g hvetemel

Hoveddeig:

  • 4 ss mørk sirup
  • 2 dl lunken melk
  • ca. 400 g siktet rugmel
  • 90 g sukker (1 dl)
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts malt anis
  • 1 dl rosiner

Pensling:

  • 1 dl vann
  • 1 ts potetmel
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Nybakt vørterbrød er en tradisjon for mange i jula. Skjær det i rause skiver og server med smør og  geitost til en kopp varm kakao. Mmmmm...

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

Fordeig:

  • 1 pk gjær
  • 1 flaske vørterøl (0.33 l)
  • 1 ts salt
  • ca. 400 g hvetemel

Hoveddeig:

  • 4 ss mørk sirup
  • 2 dl lunken melk
  • ca. 400 g siktet rugmel
  • 90 g sukker (1 dl)
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts malt anis
  • 1 dl rosiner

Pensling:

  • 1 dl vann
  • 1 ts potetmel

Slik gjør du

  1. Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl. Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs fordeig. La fordeigen heve i ca 30 minutter.
  2. Rør sirupen ut i varm melk. Avkjøl til ca 37 °C.
  3. Tilsett sirup/melkeblandingen og resten av ingrediensene bortsett fra rosinene i samme bolle som fordeigen. Elt deigen til den er fast og smidig. La deigen få heve til dobbelt størrelse.
  4. Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del deigen i to eller tre, og form til avlange eller runde brød. Tilsett om nødvendig litt mer mel slik at de holder formen og ikke siger utover.
  5. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett og etterhev i 30 minutter.
  6. Pensle med lunkent vann før brødene settes i ovn og stekes på ca 180 °C i 45-50 minutter. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden eller dekk brødene med et matpapir.
  7. For å få en blank overflate: Kok opp 1 dl vann tilsatt 1 ts potetmel. Pensle overflaten på vørterbrødene idet de skal ut av ovnen. La dem gjerne få stå litt med åpen dør slik at skorpen tørker igjen. Avkjøl på rist.

 

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn, www.brodogkorn.no

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB11 26.09.2023 01:36:50