Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Julekake

Julekake

Ingredienser

  • ca. 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk. egg
  • 175 g romtemperert smør

  • 2 dl rosiner
  • 100 g sukat
  • 1 stk. egg til pensling
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (7)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Hjemmebakt julekake er fast tradisjon i mange familier til jul, og smaker fantastisk med smør og brunost. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

  • ca. 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk. egg
  • 175 g romtemperert smør

  • 2 dl rosiner
  • 100 g sukat
  • 1 stk. egg til pensling

Slik gjør du

  1. Bland sammen hvetemel, sukker og kardemomme i en miksebolle.
  2. Varm melken til den er fingervarm. Smuldre gjæren i den varme melken og visp inn egg. Hell melkeblandingen i bollen med mel. Elt deigen på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Du kan også elte deigen for hånd.
  3. Tilsett romtemperert smør i biter og elt deigen til den slipper bollen og er smidig og fin, ca. 10 minutter.
  4. Dekk bakebollen med litt plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  5. Ta deigen ut på bordet og elt inn rosiner og sukat, slik at de blir jevnt fordelt og ikke ligger løst på overflaten.
  6. Del deigen i to. Julekakene bør ikke lages for store, da er det vanskelig å få dem fint stekt. Elt emnene jevne og glatte uten å bruke mel. Form dem til runde eller ovale emner. 
  7. La julekakene etterheve forholdsvis langsomt, gjerne på et litt kjølig sted, i minst 1 time.
  8. Pensle julekakene med sammenpisket egg.
  9. Varm stekeovnen til 200 °C. Stek julekakene på nederste rille i ovnen i ca. 40 minutter. Følg godt med under steketiden. Julekakene skal være godt gjennomstekt, og skorpen skal være tynn og jevnt gyllenbrun. Kjernetemperaturen skal være 98-100 °C. Kaken må ikke sige utover i ovnen under steking.

Server fersk julekake i rause skiver med smør og brunost.

 

Du kan bruke mer eller mindre mengde rosiner og sukat i julekaken, ut fra hva du liker.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB14 23.09.2023 05:31:15