Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fylt svinekam 1.jpg

Stek til livets store dager

Mai er årets store festmåned, med konfirmasjoner, bryllup og jubileer på løpende bånd. Til store begivenheter er stek noe av det enkleste man kan servere.

Om festen er liten eller stor, så er den gjerne milepel for hovedpersonen. Konfirmasjonen symboliserer fortsatt overgangen fra barn til voksen, og bryllupet er ofte den største dagen i livet for dem det gjelder. Det skal feires! Med gjester fra fjern og nær, musikk, taler og sanger, vakkert dekket bord og god mat.

Tips til vellykket stek

 • La kjøttet ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking.
 • Hele, surrete steker skal gnis godt inn med salt og pepper og eventuelt annet krydder før det settes i ovnen. Filet, roastbiff og kalkunfilet brunes raskt på alle kanter og krydres før det settes inn i ovnen.
 • Invester i et digitalt steketermometer, og stikk det inn i den tykkeste delen av steken. Steketiden vil variere med steketemperatur og tykkelsen på kjøttstykket. Still inn termometeret på ønsket kjernetemperatur (sjekk i tabellen under). Vær oppmerksom på at kjernetemperaturen ofte vil stige litt etter at steken er tatt ut av ovnen.
 • Øs gjerne steken med stekesjy underveis.
 • La det ferdig stekte kjøttet hvile 15-20 minutter før det skjæres opp. Hviletiden gjør at kjøttsaften “setter seg”, og kjøttet blir saftig og godt.
 • En god saus hører sammen med en god stek. Har man ikke tid eller mulighet til å koke kraft, er det lov til å jukse med posesaus eller andre halvfabrikata, og så sette sitt eget preg på sausen med stekesjyen og andre smakstilsetninger som sennep, vin eller urter.

En perfekt tilberedt stek med god saus og raust tilbehør er for mange det naturlige valget ved en slik anledning. Om maten er hjemmelaget skaper det ekstra god stemning. Det krever en del ekstra av vertskapet, men med god planlegging er det ingenting i veien for at alle skal klare å tilberede og servere en perfekt festmiddag med stek og herlig tilbehør.

Stek er enkelt

Klassisk skinkestek.

Faktisk er stek noe av det enkleste man kan servere. Den kan langt på vei forberedes dagen forveien og serveres enten varm eller kald. Saus, poteter og tilbehør kan også forberedes i god tid, slik at det bare er å legge siste hånd på verket før gjestene går til bords. Det finnes et vell av gode oppskrifter, – både de velkjente klassikerne og de mer moderne variantene. En stek kan også serveres lun som en del av en buffet eller et koldtbord.

Konfirmasjon og tradisjon

Til en konfirmasjon er det naturlig å ta med konfirmanten selv på planlegging. Midtpunktet må få lov til å være med å bestemme menyen. Og det behøver ikke å være noen stor overraskelse om valget skulle falle på en god, gammeldags svinestek, akkurat slik mormor serverer den. Tradisjonsmat er i vinden, og vil gjøre både æresgjesten og gammelonkelen blanke i øynene. Og selvsagt er det lov til å prøve å overtale poden til å velge en litt mer moderne vri på tilbehøret.

Kalkunfilet med urte- og sitrussmør

Store stykker kjøtt som stekes hele, – som svinestek, oksestek, ytrefilet eller entrecôte er alltid populær mat. Kalkunfilet er en “coming star” på festbordet også i sommerhalvåret. Det lyse, delikate kjøttet kan kombineres med det meste av smaker og tilbehør, og smaker like godt varmt som kaldt. Følger du våre enkle tips, blir resultatet garantert vellykket!

Slik varmer du stek

Oppvarming av stek som er skåret i skiver fungerer best på kjøtt som er gjennomstekt, slik som svinestek, kalkunfilet og oksestek. Lite eller medium stekt kjøtt som lammestek eller helstekt oksefilet kan fort bli varmet opp for mye, og bli grått og gjennomstekt. Det kan heller serveres lunt eller romtemperert.

Forvarm ovnen til 200 °C. Legg skivene i en ildfast form og stikk et steketermometer inn mellom skivene. Dekk formen godt med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen i ca. 20 minutter. Når steketermometeret viser 55 °C, er det varmt nok. Ta kjøttet ut av ovnen og legg det over på et fat og server med en gang.

Steketips

Rett/ del pr. porsjon Tilberedning Kjernetemperatur
Surret svinestek u/svor 200 g Stekes i ovn på 125 °C, 1,5 kg stekes i ca.2 timer. Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Skinkestek m/svor 200 g Stekes i ovn på 125 °C, 1,5 kg stekes i
ca. 1 1/2-2 timer. Bruk grillen på slutten for å få svoren sprø.
Medium: 68 °C
Gjennomstekt: 74 °C
Storfe filet
(indre- og ytrefilet)
200 g Brunes raskt i panne. Stekes ferdig i ovnen på 125 °C. Lite stekt:
55-60 °C
Medium:
60-65 °C
Gjennomstekt: 70 °C
Oksestek 200 g Stekes i ovn på 125 °C, 1,5 kg stekes i 2 1/2 time. Mindre steker på under 1,5 kg brunes først. Medium: 65 °C
Gjennomstekt: 70 °C
Helstekt entrecôte 200 g Brunes raskt i stekepanne. Stekes i ovn på 125 °C.
1,5 kg stekes i 2 1/2 time.
Lite stekt:
55-60 °C
Medium: 65 °C
Kalkunfilet
u/skinn 750 g
200 g Brunes i stekepanne og stekes i ovn i ca. 1 time på 125 °C 65 °C
Kalkunfilet
m/skinn 1500 g
200 g Brunes i stekepanne og stekes i ovn på 125 °C 65 °C

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB12 29.05.2024 19:28:24