Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kalkunbiff

ABC i kalkunfilet

Kalkunfilet er enkel og raffinert mat å servere. Fersk kalkunfilet selges hel (1500 g og 750 g) eller i skiver. Dette er rent, magert, smakfullt og mørt kjøtt som er enkelt å tilberede, og som kan serveres med all slags tilbehør. Kalkunkjøtt er også utmerket å grille.

Slik steker du hel kalkunfilet

 1. Temperer alltid kjøttet før du begynner å tilberede det. Romtemperert kjøtt blir saftigere og mer smakfullt enn kjøtt som tilberedes direkte fra kjøleskapet. En time i romtemperatur holder. Samtidig kan du gni kjøttet inn med salt, pepper og de krydderene du skal bruke, slik at kjøttet kan trekke til seg smak.
 2. Om du skal helsteke fileten er det lurt å binde den opp med litt hyssing. Da får du jevnere tykkelse på kjøttstykket, og penere skiver. Brun fileten raskt i stekepannen for å få en pen stekeskorpe.
 3. Gå til anskaffelse av et digitalt steketermometer. Det er det beste hjelpemiddelet for å et få perfekt stekeresultat! Kjernetemperatur på kjøttet skal være 68 ?C. Stikk steketermometeret skrått inn i den tykkeste delen av fileten.
 4. Har du ikke steketermometer, så beregn ca.1 1/2 times steking pr. kilo ved 125?C. Stikk en skarp kniv inn i den tykkeste delen av fileten. Kommer det ut klar kraft, er fileten ferdig. La kjøttet hvile etter at det er ferdig stekt. Løft fileten over på et fat, dekk den med et klede og la den hvile i ca 10-15 minutter på et lunt sted. På den måten får kjøttkraften mulighet til å ”sette” seg i kjøttet istedenfor å renne ut når skjærer det i skiver.
 5. Kjøtt skal alltid skjæres i skiver på tvers av fiberretningen på kjøttet. Det er ikke alltid like lett å se hvordan fibrene ligger, men på en hel kalkunfilet ligger de i lengderetningen av fileten.

Slik steker du kalkunbiff til mange

 1. Brun biffene raskt i en varm stekepanne med smør - ca ett minutt på hver side. Legg dem over på en rist og sett dem kjølig. Dette kan gjøres opptil fire timer før gjestene kommer.
 2. Gjør ferdig tilbehøret så langt som mulig. Når gjestene kommer tar du biffene ut av kjøleskapet og lar dem stå og tempereres litt. Forvarm stekeovnen til 200 ?C. Krydre biffene med salt og pepper. Sett risten inn i ovnen mens du serverer forretten (hvis du har det). Stek biffene i 8-10 minutter.
 3. Ta biffene ut av ovnen og la dem hvile noen minutter mens du gjør ferdig tilbehøret.

For å få pene, runde biffer kan kalkunfileten surres stramt inn i plastfolie. La gjerne kjøttet ligge og bli temperert pakket inn i plasten. Skjær kjøttet i skiver med folien på. Bare husk å fjerne plasten før skivene legges i stekepanna! 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB13 30.05.2024 09:35:34