Hvordan beregne mat til mange?

Det er ikke hver dag vi inviterer til fest eller større selskaper, og det kan være litt vanskelig å vite hvor mye kjøtt, fisk, saus eller grønnsaker du skal beregne. Her er en veiledning.

Hvor mye julemat pr. person?

God porsjonsberegning er viktig når du skal servere mat til mange, og er en nyttig nøkkel for å sikre at alle for nok mat, samtidig som det ikke skal bli alt for mye rester. Husk å ta godt vare på de restene som du får, og bruk dem opp mens de fortsatt er gode. Vi har mange gode tips til hvordan du kan bruke opp rester av julemat.

Julemat

Mengde pr. person

Ribbe

300 g (450 g blir nok til frokost også)

Ribbe (med pølse og medisterkaker)

250 g

Medisterkaker / medisterpølse som tilbehør til ribbe

50-100 g

Medisterkaker / medisterpølser

200 g

Pinnekjøtt (tørrvekt)

400 g (500 g for storspisere)

Pinnekjøtt (utvannet)

530 g (650 g for storspisere)

Hel kalkun

500 g

Kalkunfilet / kalkunbryst

200 g

Skinkestek, reinsdyrstek og andre typer stek

200 g

Lutefisk

500 g (750 g for storspisere)

Bacon til lutefisk

100 g

Fisk i skiver eller med ben

200-250 g per person

Fiskefilet

150-200 g per person

Rakfisk til forrett

100 g

Rakfisk til hovedrett

200 g

Porsjonsberegning til selskap

Ikke alle spiser like mye, men om du beregner ut fra et gjennomsnitt er det enklere å komme fram til hvor mye mat du trenger. Hvis hovedvekten av gjestene dine er menn eller idrettspersoner som spiser godt, kan det være lurt å øke mengden mat noe. Hvis det er flest kvinner eller eldre personer, kan du gå ut fra at de spiser litt mindre.

Les mer: Hvor mye mat til koldtbord?

Type rett

Mengde pr. person

Suppe til forrett

2 dl

Suppe til hovedrett

4 dl

Saus, tynn (sjysaus og lignende)

0,5 dl

Saus, tykk (fløtesaus og lignende)

1 dl

Dressing

0,5 dl

Hvor mye kjøtt per person?

Når du skal kjøpe inn kjøtt til en hovedrett må du tenke på om det er rent kjøtt eller om det er en stykningsdel som inneholder en del bein. Du bør også tenke over om du skal servere kjøttet med lite eller mye tilbehør, og om tilbehøret er svært mettende eller ikke.

Type kjøtt / kjøttrett

Mengde per person

Kjøtt uten ben til gryteretter

150 g

Kjøtt med ben til gryteretter

250 g

Kjøtt med mye ben (fårikål, lammekoteletter)

300 g

Fileter og biffer

200 g

Stek (u/ben)

200 g

Stek (m/ben)

250-300 g

Svinekoteletter

250 g

Kjøttdeig og karbonadedeig

150 g

Pølser

150 g

Spareribs

500 g

Hvor mye fisk eller skalldyr per person?

Hvor mye fisk eller skalldyr du bør beregne per person vil variere med hvordan du serverer det. Du kan beregne mindre dersom det er til forrett eller du skal servere flere småretter. Skal du servere flere typer skalldyr sammen til et måltid, bør du halvere mengden av hver sort, eller redusere ytterligere etter hvor mange ulike typer du serverer.

Type fisk eller sjømat

Mengde per person

Forrett:

 

Røkelaks, gravlaks eller filet

50-100 g

Blåskjell

250 g

Reker (rensede til f.eks salat)

80-100 g

Hummer / trollkrabbe (renset til f.eks salat)

80-100 g

 

 

Hovedrett

 

Hel fisk

500 g

Fisk i skiver / fiskestykker med ben

300-400 g

Filet

200-250 g

Reker

400-500 g

Blåskjell

400-500 g

Sjøkreps

3-4 stk.

Krabbe / hummer

1 stk. (400-500 g)

Krabbeklør / trollkrabbeklør

400-500 g

Mer om vekt og mål

Lurer du heller på hvor mye en gjennomsnittlig kålrot eller gulrot veier? Dette finner du svaret på i vår artikkel om Vekt og mål.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Kommentarfeltet er stengt 1. juli - 9. august. God sommer!

    Andre ting du kanskje synes er interessant