Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bruschetta med røkelakskrem

Konfirmasjon? Selskapsmat uten stress

Ligger du våken om natten og bekymrer deg over hvordan du skal få til den store festmiddagen uten å stresse deg syk? Løsningen er enkel.

Har du liten kapasitet på kjøkkenet og lurer du på hvordan du kan å ha både kjøtt, poteter, saus og grønnsaker varme til alle gjestene på én gangt? Fortvil ikke, her er kokkenes hemmelighet: logistikken, altså rekkefølgen du gjør ting i. På kokkespråket kalles det Mise en place - gode forberedelser og alt på rett plass.

 - Mange blir overrasket når jeg sier at kjøttet godt kan stekes i god tid før gjestene kommer. Det har vi kokker gjort i alle år, sier kokk og matrådgiver i MatPrat, Cecilie Maske.

Hun har lang erfaring med små og store selskaper, og mener den samme logistikken kan brukes på ditt kjøkken.

 - Enten det skal være en tradisjonell middag, eller en stor buffet, er det mye som kan gjøres klart i god tid og oppbevares i fryser eller kjøleskap. Og så handler det litt om hva som må serveres rykende varmt, og hva som fint kan være lunt eller kaldt. Bare den lille kunnskapen kan gjøre mye for å få ned stressnivået, sier Maske. Her er hennes beste tips for god flyt og mindre stress på kjøkkenet.

Forrett

Velg en enkel, kald forrett som kan stå klar i kjøleskapet og legges opp på tallerkener i en fei. Det kan for eksempel være en frisk agurksuppe med urter. Hakket agurk og løk til å pynte suppen kan du ha ferdig i bokser med lokk. Bruschetta med røkelakskrem er et annet godt alternativ. 

Stek kjøttet i god tid 

Stek kjøttet i god tid (ja, du leste riktig, det kan du gjøre opptil tre timer før servering). Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og en håndduk. La det ligge på kjøkkenbenken. Det er viktigere at kjøttet er perfekt stekt enn at det er varmt! Du kan også steke kjøttet dagen før og skjære det i tynne skiver. Legg det opp på fat – klart til å settes på bordet. Med varm saus og annet varmt tilbehør, er dette en suksess.

Bak og frys ned kuvertbrød

Bak små, søte kuvertbrød og frys inn – lette og raske å varme, og alltid populært. Kuvertbrød med honning, neslerundstykker, rundstykker med tørket tang eller små hvitløksknuter er alle ypperlig å servere ved siden av.

Et annet alternativ er å bake grissini, tørre italienske brødpinner, som du kan servere til en suppe eller sammen med skiver av god spekeskinke.

Forbered saus, poteter og grønnsaker

Saus, poteter og grønnsaker kan forberedes og gjøres nesten ferdig et par dager før selskapet. Skrell og kutt grønnsaker og legg dem kaldt.

Både rødvinssaus og kremet soppsaus er gode sauser som passer til en festlig anledning.

Både stekeovn, kokeplater - og noe som er kaldt

Velg tilberedninger som ikke krasjer med hverandre (lag grønnsaker i stekeovnen og poteter på komfyren eller omvendt). Tenk alternativt: hva med en salat istedenfor de vanlige grønnsakene? Brokkolisalat med bacon er et godt alternativ til varmt tilbehør.

Dessert uten stress

Gjør ferdig desserten så langt som mulig. Velg en dessert som kan lages i god tid – marengsbunnen til porsjonspavlova kan lages en uke i forkant, og karamellpudding holder seg fint i kjøleskapet minst 4-5 dager.

Og ikke glem...

Og det aller beste tipset får du på kjøpet: Tøm oppvaskmaskinen, rydd i kjøleskapet og sørg for nok plass på kjøkkenbenken. Da blir alt mye enklere!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB11 22.06.2024 04:40:25