Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Klassisk skinkestek

Triksene som gjør skinkesteken saftig og smakfull

Har du valgt en skinkestek med svor bør du utnytte potensialet på steken, og gjøre den saftig og lekker med deilig, sprø svor på toppen. Kan du triksene for å få det til?

Skinkestek er nydelig søndagsmat. Når du steker steken får du god kraft som du kan bruke til å lage god, hjemmelaget saus, og på mandagen er det ofte fortsatt steik igjen som du kan varme opp til lettvint middag.

I butikkene finner du skinkestek både med og uten svor. Nå skal du lære triksene som gjør at du lykkes med å få saftig og god skinkestek med knasende sprø svor.

1. Rut svoren nok

Start med å ta av nettet på skinkesteken. Med nettet på er det vanskelig å få svoren sprø. Bruk deretter en skarp kniv og rut svoren. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Små ruter er bedre enn store ruter. Har du kjøpt en skinkestek som ser ferdig rutet ut bør du uansett gå over steken og rute bedre der det ikke er tilstrekkelig rutet.

2. Salte og pepre godt

Ha på godt med salt og pepper på svoren og gni det godt inn med fingrene.

3. Bruk steketermometer

Vil du ha en saftig stek bør du absolutt bruke et steketermometer, slik at du kan holde et øye med kjernetemperaturen underveis. Stikk derfor et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Skinkestek med svor er medium pluss på 68 °C og gjennomstekt på 74 °C.

4. Først dampe - så steke - og kanskje grille litt

Legg skinkesteken i en ildfast form eller liten langpanne sammen med løk og gulrot. Hell kokende vann i formen, dekk den godt med aluminiumsfolie og damp steken på 230 °C i ca. 45 minutter.

Ta av aluminiumsfolien, skru ned temperaturen til 175 °C og stek videre. Se på steken når den begynner å nærme seg ønsket kjernetemperatur. Dersom svoren ikke er sprø er det lurt å skru opp steketemperaturen på slutten for å øke temperaturen på fettet under svoren. Du kan også bruke grillelement, men da må du holde et øye på steken, slik at den ikke blir brent.

Beregn 1 ½ - 2 timers steketid, avhengig av stekens størrelse. Det tar lengre tid å steke tykke steker enn lange og smale steker. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 15.07.2024 05:31:22