Hopp til hovedinnhold

Flatbiff

Et magert og stort kjøttstykke. Kjent for å gi et mørt og godt resultat, når den behandles riktig. Flatbiff er biffen bak roastbeef, men kan også brukes til andre middagsretter.

Roastbiff
Jeg velger roastbiff til søndagsmiddagen, for da kan jeg preppe alt dagen før, og starte middagsselskapet med et nogen lunde ryddig kjøkken.
Matfaglig rådgiver Britt Marlene
Roastbiff av flatbiff råvarebilde

Råvareinformasjon

Flatbiff er et magert og stort stykke kjøtt som egner seg til en rekke retter. Et godt kjent bruksområde er til klassisk roastbiff eller oksestek, men flatbiff er også godt grytekjøtt. Kjøttet kan skjæres i strimler, og både wokes, sautéeres eller kokes for rask tilberedning.

Når flatbiff tilberedes riktig, er det kjent for å gi et mørt og smakfullt resultat. Det må også nevnes at stykningsdelen er grunnlaget for minuttbiff, og den britiske retten "London Broil". Med sin allsidighet, er flatbiff et utmerket valg både til hverdagslige- og festlige anledninger. 

Mengdeberegning:  
150 – 200 gram per person. 

Næringsinnhold per 100 gram: 
Spiselig del: 100%

Kilokalorier/kilojoule: 114 kcal/ 408 kJ 
Fett  2,5 % 
Protein: 22,8 %  
Karbohydrater: 0 %  

Oppbevaring/holdbarhet: 
Om kjøttet oppbevares riktig, er holdbarheten minst 5 dager i kjøleskap. Den kan vakuumpakkes for lenger holdbarhet. Mange synes kjøttet blir bedre om det får ligge en god stund lenger enn oppgitt holdbarhetsdato. Dette forutsetter riktig oppbevaring og emballasje. Så lenge kjøttet lukter godt og har en frisk farge, er det ingenting i veien for å spise det. 

Hvor på dyret: 
Flatbiff er et kjøttstykke fra bakparten av dyret, og sitter på innsiden og baksiden av låret, nærmere kneet og halen. Det er en av de største musklene på låret, og dermed en av de største stykningsdelene på dyret. Det er vanlig at flatbiff deles opp i mindre deler og selges i separate stykker i butikken. 

Servering:
Her er det flere muligheter. Den kan (1) tilberedes hel og serveres i skiver,  (2) skjæres i mindre biter til gryte og wok eller (3) skjæres i 2 cm tykke skiver og stekes som biff. 

Flatbiff i skiver råvarebilde

Magert, men mørt

Flatbiff er et stykke uten særlig fettmarmorering eller sener.

Den egner seg derfor godt som en magrere hverdagsbiff, eller som strimler i wok eller gryte.

Skal du servere flatbiff som biff, kan du med fordel velge marinader eller sauser med litt fett for å tilføre fuktighet og smak.

Hva skal du ha til?

Velg blant våre favoritter og finn en perfekt match til din neste biffmiddag

tilbehør til biff

Lyst på mer inspirasjon til biffmiddagen?

Plukk og miks blant alle våre tilbehørstips til biff.