Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

MAT TIL FOTBALL-EM

Server bratwurst i ølbad for en tysk fulltreffer, og albondigas om du heier på Spania. Er du fan av både Italia og Tyrkia, er kebabpizza stang inn. Her er EM-menyen for kompisgjengen.

Britt Marlene, Martha og Pål Henrik

Deilig mat fra nasjonene

Det er så mye deilig mat fra nasjonene som deltar i årets fotball-EM. Det gir ekstra god stemning under kampen å servere noe fra landet du heier på. Norge er ikke med i EM i år, men vi har fantastiske norske råvarer som kan brukes til å lage klassikere fra Europa. Nøkkelen ligger i å planlegge litt, da kan man kose seg med både fotballkampen og god mat. 

Podcast-episode: Klar for fotball-EM? Dette serverer du til kampen

Tyskland

Tyskland er vertsnasjon for årets EM, og er en stornasjon i Europa med en tydelig matkultur. De er også storfavoritt til å vinne mesterskapet. Det blir interessant om de tar med seg hjemmebanefordelen, eller om det blir for stort press.

Heier du på Tyskland er det perfekt å lage bratwurst på grillen, som du så damper i ølbad. Tyske bratwurst serveres gjerne med godt brød, litt sterk sennep, potetmos eller en tysk potetsalat, surkål eller den tyske surkålen - sauerkraut (som er fermentert og ikke kokt, slik som norsk surkål er). Like riktig er det å servere pølsene som currywurst, som er grillede bratwurst servert med ketchup smakt til med karripulver.

Og når du skal grille pølser til mange, så har vi et godt triks som også er helt ON POINT for tysk-fotballfest-tema, nemlig å ha de i ØLbad på grillen. Smart fordi det er lett å ha mange pølser klare på likt, og du kan få unna det meste av grillinga i god tid før gjesten kommer, da de godt kan ligge ølbadet en times tid.

Oppskrifter fra Tyskland

Frankrike

Frankrike har vunnet to VM og to EM i fotball, og er verdenskjent for sin gastronomi. Et lag fullt av verdensstjernen i samtlige posisjoner. Det blir spennende å se om Dechamps klarer å samle i laget også i år.

Det er kanskje ikke fransk jålemat du vil servere under fotballkampen, så vi foreslår croque madame eller croque monsieur, som på godt norsk er deilige ostesmørbrød.

Her er det viktig å velge et digg brød, og i tillegg til bechamelsausen bruker du en bra smelteost – gjerne gruyere, masse ost til gutta, sennep, skinke – da har du en croque monsiur, og legger du et deilig stekt egg på toppen, så har du croque madame - veldig enkelt, kan steke i panna, men er dere mange, så bruk stekeovnen. Kjører dere utendørs session, kan den også pakkes inn i folie og slenges på grillen.

Oppskrifter fra Frankrige

England

England er fotballens og pubmatens vugge. Mange nordmenn følger Premier League, og vil følge Englands råsterke tropp i årets EM. Her finner vi verdensstjerner i mange posisjoner. De har voldsomt offensiv kapasitet på laget. Pubmaten er i en klasse for seg på øya, og vi tror det blir topp anglofil stemning med fish and chips, ertepuré og tartarsaus.

Her er det litt fritering og greier, men det fikser du lett. Og – du kan dele det litt opp i etapper – lag deg en plan.

  • Potetene – kjør en enkel variant. Få vaska og delt de i båter, bland med litt olje, salt, pepper. Få det utover et stekebrett - så er det klart, når du er klar. 30 minutter på 225 grader.
  • Gjør klar fisken. Vi kjører torsk. Her kan du godt dele opp fisken i (litt mindre) biter og legge klart på et brett i ovnen. Salting.
  • La røra - batter. (egg) Mel, maisenna, bakepulver, litt krydder og en form for kullsyreholdig drikke eller øl - faktisk igjen her. Her er vi på utkikk etter en røre som gir fin og sprø stekeskorpe etter fritering. Bakepulver hjelper røra med å puffe seg litt opp, og kullsyre er med på å tilføre masse mikrobobler inn i røra.  Og – du må ikke bruke øl, men ølet inneholder også litt sukker og proteiner som faktisk er med på å gi litt sånn ekstra fin farge på resultatet – bruning. Maillard!
  • Friter rett før servering. Bruk en steketermometer, oljen skal ha en temperatur på ca. 170 °C. Du kan også sjekke med en tresleiv. Stek til de er gylne, la renne av seg på et lite tørkepapir - overflødig fett + hviling.
  • Server med en ertepuré (kan lages i forkant) og en tartarsaus (majonesbasert, med sylteagurk – nam nam) - kan lages dagen før.

Oppskrifter fra England

Spania

Spania er et spørsmålstegn i mesterskapet, med mange unge spillere i troppen. Men det som er sikkert, er at nordmenn elsker tapas! Albondigas, patatas bravas og aioli er perfekt for deg som heier på Spania. Da kan nesten alt lages dagen før, unntatt de deilige patatas bravas.  Det finnes masse deilig norsk spekemat å få, så her kan man la seg inspirere av den spanske tapaskulturen, men gjerne velge norsk spekemat og – oster.

Oppskrifter fra Spania

Danmark

Danmark stiller til EM med et lag med tydeligere ledere som kan trekke laget opp, særlig solide forsvarspillere. For Norge, som ikke kvalifiserte seg til mesterskapet, er det stas om underdogen Danmark kan overraske som i EM i 1992, da de vant. Danmark er en norsk feriefavoritt, og vi kjenner godt til danske matklassikere. Til EM-kampene foreslår vi dansk smørrebrød, som er brødskiver med MYE godt pålegg. Dette er enkelt å lage og spises lett i sofaen foran TV.

Oppskrifter fra Danmark

Italia

Italia er EM-mestere fra 2021. De er elsket for pene fotballdrakter og stilige frisyrer. Laget er et sammensveisa kollektiv. Italia har også verdens mest populære kjøkken, med mange hverdagsfavoritter.

Heier du på Italia og vil toppe stemningen under kampen, server hjemmelaget italiensk pizza. Den røde sausen lager du dagen i forveien. Du kan toppe pizzaen med det du liker, men vi har noen gode forslag. Skal du lage til mange, er det lurt å forsteke bunnene. Du kan også lage pizza på grillen.

Portugal

Hvis man snakker om favoritter i EM, kommer man ikke utenom Portugal.  Fotballfans verden over er ville etter stjernespiller Ronaldo, og portugiserne er ville etter norsk klippfisk. Er det Portugal du vil se på pallen i EM, er det flere retter å nyte mens du heier. To av rettene er med klippfisk, og så har vi en rett med beinfri lammestek med masse hvitløk og krydder.

Oppskrifter fra Portugal

Polen

Stjernespiller Robert Lewandowski har satt Polen på fotballkartet, men både han og Polen har til gode å briljere i mesterskap. Kanskje er dette mesterskapet de vil slå til? Det bor mange polakker i Norge, så det blir fotballfest i Norge under Polens kamper.

Bigos er nasjonalrett i Polen, og er også kjent som «jegergryte». Retten inneholder gjerne ulike kjøttslag, pølser og bacon. Og akkurat som fårikål smaker bigos enda bedre dagen etter, så da kan du samle gjengen på kampdagen uten stress!

Tyrkia

Tyrkia var sterke i kvalifisering, og kan overraske i mesterskapet. Tyrkisk mat kan du får nærmest over hele Norge, og vi vet alle hvor Haaland spiser sin favorittkebab når han er i Norge. Det er enkelt å lage kebab selv, og du kan lage ulike former for kebab. Hva blir din favoritt når Tyrkias menn kjemper på banen?

Oppskrifter fra Tyrkia

Podcast-episode: Klar for fotball-EM? Dette serverer du til kampen

Nøytral? Ingen favoritt?

Er favorittlaget ditt ikke med i EM, eller du stiller deg helt nøytral og bare koser deg med stemning og venner, er burgere topp mat til kampen.

Oppskrifter på burger