Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bigos, polsk gryte

Bigos, polsk gryte

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g svinebog uten bein i terninger
  • 400 g røkt skinke i terninger
  • 325 g hvitløkpølse i tykke skiver
  • 2 ss smør
  • 100 g bacon i strimler
  • 3 stk. løk i tynne båter
  • 250 g frisk sjampinjong delt i fire
  • 3 båter finhakket hvitløk
  • 3 stk. eple i tykke skiver
  • 5 dl kjøttkraft eller buljong
  • 5 dl hakkede hermetiske tomater
  • 2 ss sukker
  • 2 stk. laurbærblad
  • 500 g surkål
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Bigos er Polens nasjonalrett, også kjent som «jegergryte». Retten inneholder gjerne ulike kjøttslag, pølser og bacon. Vi har laget vår variant med svinekjøtt, men her er det rom for personlig variasjoner. Og akkurat som fårikål, så smaker den enda bedre dagen etter. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g svinebog uten bein i terninger
  • 400 g røkt skinke i terninger
  • 325 g hvitløkpølse i tykke skiver
  • 2 ss smør
  • 100 g bacon i strimler
  • 3 stk. løk i tynne båter
  • 250 g frisk sjampinjong delt i fire
  • 3 båter finhakket hvitløk
  • 3 stk. eple i tykke skiver
  • 5 dl kjøttkraft eller buljong
  • 5 dl hakkede hermetiske tomater
  • 2 ss sukker
  • 2 stk. laurbærblad
  • 500 g surkål
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

  1. Skjær svinebog og skinke i terninger og pølse i tykke skiver.
  2. Brun svinebog i to omganger i en gryte med smør.
  3. Skjær løk i tynne båter, sjampinjong i fire og finhakk hvitløk. Ha det over i gryten og brun det med kjøttet i noen minutter. 
  4. Skjær eple i tykke skiver. Ha buljong, tomat, sukker, laurbærblad, surkål og skivet eple i gryten. Kok opp. Senk varmen og la det småkoke under lokk i ca. 2 timer.
  5. Ha pølseskiver og skinkebiter i gryten og la det koke under lokk i 30 nye minutter.
  6. Stek baconskiver sprøtt i en stekepanne. La det renne av seg på litt kjøkkenpapir. 
  7. Fjern laurbærblad fra gryten og smak til med salt og pepper. Smuldre og dryss bacon over gryten før servering. 

Server bigos gjerne med mørkt rugbrød eller kokte poteter og rømme.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5135, server:MP-PRD-WEB11 02.06.2023 04:15:37