Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pepperbiff

Saus til biff

Det er mange ulike sauser som passer godt til biff, og som man kan variere med etter sesong, anledning og ikke minst det andre tilbehøret til biffen.

Når man skal sette sammen en god biffmiddag er det viktig å tenke på at de ulike smakene på kjøtt, grønnsaker, saus og poteter passer sammen og utfyller hverandre. Dersom det er mye smak i sausen er det lurt å velge tilbehør som er relativt nøytralt, eller i hvert fall ikke konkurrerer i smak. I tillegg bør man velge tilbehør med litt ulik konsistens og farge.

Tilbehør til biff

Béarnaisesaus eller choronsaus

Den første sausen du tenker på til biff er trolig béarnaisesaus, som er en svært populær saus til biff. Béarnaise er en smaksrik saus som passer svært godt til en saftig og god biff, gjerne servert med pommes frites eller søtpotet-fries.

Smaker du til béarnaisesausen med tomatpuré får du choronsaus. Choronsaus er en ypperlig saus til biff, og passer dessuten godt til både svin og kalkun. Choronsaus er et godt valg når det er litt lettere tilbehør, som for eksempel kokte aspargesbønner og hasselbackpoteter.

Peppersaus, fløtesaus og soppsaus

Peppersaus er en annen favoritt til biffen. Pepperbiff servert med peppersaus, sauterte grønnsaker og bakt potet er en klassisk biffrett, mens biff med stekt sopp, peppersaus og potet- og løkform er et annet smakfullt og godt alternativ.

Soppsaus eller sopp- og fløtesaus er tunge sauser som passer godt i den mørke tiden av året. Godt tilbehør til slike tunge sauser er for eksempel bakt pastinakk med honning og sesamfrø og små potet- og sellerirösti. Indrefilet med pannestekt asparges og østerssopp, soppsaus og mandelpotetpuré er et annet smakfullt alternativ du gjerne kan invitere gjester på.

Blåmuggost til biff

Biff med blåmuggost er smakfullt og godt. Den kraftige osten kan du dessuten lage en god blåmuggostsaus av og servere til biffen. Her passer det med grønne grønnsaker, som for eksempel krydrede edamamebønner eller sautert asparges. Server gjerne med helstekte poteter med hvitløk og timain.

Sauser med vin

Rødvinssaus er en saus med mye smak, og som fremhever biffen godt. Velg tilbehør i form av kokte grønnsaker etter sesong eller aspargesbønner surret med bacon. 

Madeirasaus er ypperlig til en biff av kalv eller til svin, kylling og kalkun eller til helstekte fileter.  Klassiske okesfilet Wellington serveres med asparges, fylte tomater og madeirasaus.

Portvinssaus er en kraftig saus med sødme. Den passer særlig godt til biff av reinsdyr eller annet vilt. Stekt sopp og sjalottløk, persillerot, aspargesbønner og kokte mandelpoteter er nydelig tilbehør som harmonerer godt.

Tilbehør til vilt

Entrecôte er den mest smaksrike biffen fordi den har fett marmorert i kjøttet, og derfor kan du gjerne servere biff av entrecôte med samme tilbehør som foreslått over.

Lammebiff av flatbiff eller mørbrad kan også passe godt sammen med portvinsaus. Pass på å ikke velge tilbehør som er søtt. Velg heller gode norske rotgrønnsaker.

Paprikasaus

Paprikasaus er en enkel og smaksrik saus som du vil bli positivt overrasket over. Til denne sausen passer det godt med typiske middelhavssmaker som auberginesalat, varm fennikel- og klementinsalat, grønnsaksform fra provence, noe med squash, oliven eller så enkelt som revet romanosalat.

Sjysaus

Det heter seg at det enkleste er det beste. Og ofte kan det ikke være mer sant. God og hjemmelaget sjysaus er et utmerket valg til biff, og særlig med tilbehør som fløtegratinerte poteter og stekte tomater.

Koke kraft til saus

Til hverdags bruker vi stort sett buljong, men til fest og selskap er det lov å gjøre seg litt mer flid og koke egen kraft. Koker du kraft på kraftbein, løk, sellerirot, purre og gulrot får du kraft med smaker og fylde som du ikke finner andre steder. Bruk kraften til å lage ekstra god saus neste gang du serverer biff. 

Sist oppdatert: onsdag 13. april 2016

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB12 29.05.2024 00:52:52