Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Choronsaus

Choronsaus

Ingredienser

porsjoner
  • 6 stk. hel hvit pepper
  • 2 stilker frisk kruspersille
  • 1 stk. sjalottløk
  • 0,5 dl vineddik eller estragoneddik
  • 1 dl vann
  • 6 stk. eggeplomme
  • 500 g smeltet smør
  • 2 stilker frisk kruspersille
  • 2 stilker frisk estragon
  • 4 stilker frisk kjørvel
  • ca. 2 ss tomatpuré
  • 0,5 ts sitronsaft
  • 0,5 ts sukker
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Choronsaus sa du? Er du glad i béarnaise, er choronsaus neste steg på sausestigen, men slett ikke vanskelig. Bland béarnaisen med friske urter og litt tomatpuré, og smak til med noen sukkerkorn og litt sitron, så har du denne nydelige béarnaise-varianten. Ypperlig til en mør biff, svinefilét, kalkun eller hummer. 

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner
  • 6 stk. hel hvit pepper
  • 2 stilker frisk kruspersille
  • 1 stk. sjalottløk
  • 0,5 dl vineddik eller estragoneddik
  • 1 dl vann
  • 6 stk. eggeplomme
  • 500 g smeltet smør
  • 2 stilker frisk kruspersille
  • 2 stilker frisk estragon
  • 4 stilker frisk kjørvel
  • ca. 2 ss tomatpuré
  • 0,5 ts sitronsaft
  • 0,5 ts sukker
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Ha pepper, persillestilker (spar resten til seinere), hakket sjalottløk, eddik og vann i en liten kjele og kok inn til det er igjen ca. 3-4 ss væske. Sil. Nå har du en reduksjon.
  2. Smelt smøret i den samme kjelen.
  3. Ha eggeplommene i en glass- eller stålbolle og sett bollen over vannbad (kokende vann i en kjele). Pass på at bollen ikke går helt ned i vannet, men blir varmet opp av dampen. Visp sammen eggeplommene og hell i reduksjonen. Fortsett å vispe til eggemassen begynner å tykne og har en temperatur på ca. 60 °C. Pass på at det ikke blir for varmt og begynner å koagulere i bunnen.
  4. Sjekk at eggemasse og smeltet smør har omtrent samme temperatur. Spe smøret inn i eggemassen under kraftig visping. Begynn forsiktig med noen dråper, og øk deretter til en fin stråle, til alt smøret er brukt opp.
  5. Fres tomatpuréen på middels varme i en stekepanne for å få vekk råsmaken. Avkjøl.
  6. Finhakk persille, estragon og kjørvel.
  7. Bland de finhakkede urtene og tomatpuréen inn i sausen. Smak til med sitronsaft, sukker, salt og kvernet pepper.

Sausen kan lages før gjestene kommer og holdes varm over vannbad (ca. 55 °C).

Hvis sausen skulle skille seg, kan du begynne på nytt med en eggeplomme i en skål og spe sakte med den skilte sausen mens du pisker kraftig.

 

Hvis du ønsker å forenkle sausen kan du fint bruke bearnaisesaus på pose og røre inn dampet tomatpuré mot slutten.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB13 19.04.2024 11:53:13