Brun kraft

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Til hverdags bruker vi stort sett buljongpulver eller terninger, men til fest og selskap er det lov å gjøre seg litt mer flid. Egenkokt kraft er noe helt spesielt! Her får du smaker og fylde som du ikke finner andre steder. Lag en stor porsjon og frys ned i begre eller i isterningsposer.

Ingredienser

  • 112 kg kraftbein fra storfe
  • 2 stk gulrot
  • 200 g sellerirot eller persillerot
  • 12 stk purre
  • 1 stk løk eller 3 sjalottløk
  • 1 ts hel pepper
  • 2 l vann
  • 1 ts salt
  • 2 stk laurbærblad

Slik gjør du

  1. Ha kraftbein i en ildfast form og sett formen i en stekeovn på 250 °C. Stek i ca. 10 minutter, eller til beina er godt brunet. Ha dem i en kjele. 
  2. Vask og skjær grønnsaker i grove biter og ha dem i kjelen sammen med salt, sort pepper og laurbærblad. Tilsett kaldt vann til det dekker og kok opp langsomt. 
  3. Skum av skummet som samler seg i overflaten underveis i kokingen. Jo mer du skummer, jo klarere blir kraften til slutt. Kok gjerne i 4-5 timer. 
  4. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og ha gjerne et gryteunderlag under bollen. 
    For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
  5. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys. 
    Under koking smelter mesteparten av fettet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk på toppen som er enkelt å ta av.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.