Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
God mat av rester

God mat av rester

Ta en skikkelig opprydning i kjøleskapet minst én gang i uka. Sannsynligvis finner du både melkeprodukter i ferd med å gå ut på dato, rester fra gårsdagens middag, noen osteskalker og et utvalg halvvisne grønnsaker. Det enkleste er å kaste alt i søpla, men stopp en hal! Hva med å bruke dem opp isteden? Her får du tipsene!

En av de største kildene til matsvinn er matrester fra private husholdninger. Hvert år kaster hver av oss nesten 43 kilo helt spiselig mat i søpla – mat som kunne blitt spist om vi hadde tatt bedre vare på den. Å spise opp matrestene framfor å kaste dem er god økonomi, og bidrar til mindre søppel, mindre matsvinn og lavere utslipp av CO2. 

Kjøttrester

Et det igjen rester fra tacomiddagen? Lag quesadilla og stek dem i tørr stekepanne. Her får du brukt opp både den halve maisboksen, rester av kjøttdeig, revet ost og gamle tortillaslefser. Har du ikke tortillaslefser, kan lomper gjøre samme nytten.

Kanskje det ligger noen pitabrød eller polarbrød i brødboksen? Lag matpakken klar til i morgen eller pizza i en fei!

Har du rester av stek, kjøttkaker, medisterkaker og pølser er det utmerket å bruke i en restelapskaus. Sammen med litt løk og purre kan det også bli til en super pytt i panne, kanskje servert med et speilegg på toppen. Finkuttet kan selv den minste bit gi smak til en suppe, gryte, omelett eller ostesmørbrød.

Et det igjen rester fra tacomiddagen? Lag quesadilla og stek dem i tørr stekepanne. Her får du brukt opp mais, revet ost og gamle tortillaslefser. Har du ikke tortillaslefser, kan lomper gjøre samme nytten.

Kanskje det ligger noen pitabrød eller polarbrød i brødboksen? Lag matpakken klar til i morgen, eller pizza i en fei!

Fiskerester

Plukkfisk

Plukkfisk er enkelt og raskt å lage av rester av fersk og lettsaltet fisk. Har du litt bedre tid, lager du fiskegrateng. Her kan du bruk all slags fisk, og synes du det er for lite fisk, kan du bare ha i litt mer makaroni, eller finkuttede grønnsaker. Har du rester av både potetmos og fisk, kan du jo prøve deg på portugisiske bolhinos, og bytte ut klippfisken med annen fisk. 

Poteter og grønnsaker

Kokte poteter er noe av det enkleste å bruke på nytt. Du kan dele dem i biter, dryppe over litt olje og steke dem gylne i stekepanne eller ovn. Du kan også rive potetene grovt, blande med egg, urter og krydder og steke som potetlapper i stekepannen. Har du en liten rest potetmos kan du utnytte den ved å blande inn grovhakkede grønnsaksrester, spinat, ruccula eller urter. Potetmos eller kokte poteter kan også brukes som jevning i en suppe, eller du kan klemme ut eller rive potetene som et lokk på toppen av en grateng. Kokte revne poteter kan også stekes som en rösti i en stekepanne. Krydre massen med salt og pepper, bland med litt ost og urter og klem ut i en varm stekepanne med olje. 

Bruk grønnsaksrestene i grønnsakslapper, bondeomelett, gryteretter, bakt i ovnen eller i suppe. Har du en halv squash i grønnsaksskuffen kan den komme til nytte om du lager rösti av squash og poteter.

Melkerester

I en vaffeloppskrift inngår de mest vanlige matvarene som vi alltid har tilgjengelig, som egg, melk og mel. Som en del av melkemengden kan man også bruke både fløte, yoghurt eller siste rest av en boks iskrem fra fryseren. Fordi isen inneholder litt mer fett enn melk og er forholdsvis søt, kan man gjerne redusere litt på smørmengden og la være å tilsette sukker i røra. Du kan også lage lapper eller sveler av melkerestene.

Ris, pasta, bulgur og couscous

Sørg for å avkjøle restene raskt og oppbevar dem i en tett boks i kjøleskapet. Kald ris er supert å bruke i stekt ris, og kan også brukes for å gjøre supper eller salater mer mettende.

Har du kald spagetti eller annen pasta, så lag en spagettiomelett. Eller kutt spagettien i kortere biter og bruk den istedenfor makaroni i suppe. Kald pasta, couscous og bulgur kan også brukes i salat, sammen med masse ulike rester fra grønnsaksskuffen. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Slik bruker du opp brødet.

Rester i glass, bokser og flasker

Bruk rester av salsa, tacosaus, chilisaus, ketchup og liknende for å gi mer smak til tomatsuppe eller -saus. Har du pesto, tomatpuré, tahini eller tapenade kan du forlenge holdbarheten ved å fylle glasset med olje. Husk å skrape alt innholdet ned i glasset for du heller i olje. En halvfull boks kokosmelk setter ekstra piff på alle slags supper og gryter, og kan ofte brukes istedet for kremfløte. Du kan også bruke kokosmelk når du skal varme kald ris – det gir ekstra god smak til risen. 

Syltetøyrester smaker utmerket i en bærgrøt til dessert. Spe på med litt friske bær, eller bær fra fryseren. Har du rester av bær og syltetøy og en litt kjedelig vaniljeis, kan du lage en enkel isdessert med bær.

Sist oppdatert: onsdag 27. april 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB12 26.05.2024 14:04:15